sanovnik.bg»Статии»Сънища»Повече прозорци в офиса - по-добър сън

Повече прозорци в офиса - по-добър сън

Спане на Работа

Изследване публикувано в вестник „Дейли Експрес” твърди, че колкото повече прозорци имаме в офиса си, толкова по-добър ще бъде сънят ни.

Проучването за съня и качеството на живот е направено от изследователи от университет в Чикаго. Те установили, че добрият и качествен сън, както и физическото ни благосъстояние, зависят най-вече от естествената светлина.

Проучването още твърди, че онези, които получават достатъчно светлина по време на работния си ден успяват да спят средно с по 46 минути повече всяка нощ, в сравнение с останалите.

Сън

Изследователите са достигнали още до извода, че по този начин, разполагайки с повече естествена светлина и съответно спейки по-добре, работниците са много по-активни в работата си. По-бодри са, за разлика от онези, които работят в помещение с по-малко прозорци.

Изследването е направено с помощта на 46 служители, които са работили в различни компании – някои от тях в стаи и сгради с малко прозорци, други в такива с повече светлина. Изследователи смятат, че резултатите, че влиянието на естествената светлина върху качеството на съня и на здравето на хората е забележително.

Сънища

Съвсем скоро друго подобно проучване беше публикувано на страниците на същата медия. Откритието е направено от учени от Великобритания и гласи, че най-добрият цвят за спално помещение, в случай, че искаме да се наспиваме добре, е синият. Този цвят ни гарантира спокоен сън в продължение на 7 часа и 52 минути.

Проучването е проведено по заръка на веригата хотели „Травълодж”. Участие са взели 200 души. Според резултатите – около 60 % от британците, които спели в стаи със сини стени, твърдели че се събуждат щастливи. Освен синия цвят, други подходящи за спалните помещения багри са зелено и жълто. Ако имате така боядисана стая ще спите съответно 7 ч 36 мин и 7 ч. 40 мин.

Едни от най-неподходящите за спално помещение цветове се оказаха лилавото (средна продължителност на съня 5 часа и 56 минути) и сивото. Според експерти има цветове, които имат депресиращо влияние върху хората.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати