sanovnik.bg»Статии»Сънища»Тълкуване на сънищата»Значението на скъпоцените камъни в съня ни

Значението на скъпоцените камъни в съня ни

AdminAdmin
Дарт Вейдър
668123343
Значението на скъпоцените камъни в съня ни

В сънищата скъпоценните камъни обикновено са обект на покупка или продажба. В други случаи приемат формата на подарък, получен или предложен. А може и сънуващият да разбие ключалката на забравено на тавана ковчеже и да открие вътре искрящ камък или да разчете стара карта, сочеща накъде да върви, за да открие камъка (разчитането на картата съответства в този случай на бродене в лабиринт; там трябва да се потърси камъкът, означаващ център на личността).

Диамант

Образуван от кристализирал чист въглерод, този камък е преди всичко знак за бистрота, твърдост, прозрачност. Блясъкът му бележи връх, естествен завършек.

Разбираемо е, че диамантът може да изразява духовност, душевна сила и вътрешна чистота. Наричат го царицата, на камъните. Той символизира също центъра на вътрешния живот. В този случай представлява Анимата (у мъжа) или ефективната сила (у жената). Диамантът е символ и на неподкупност, както и на свободен дух.

В някои сънища се появяват различно оцветени диаманти. Тогава към символиката на камъка се прибавя и символиката на цвета.

Ето един пример:

- Ноел (30 г.) сънува светлосин, много прозрачен диамант; камъкът се намира далеч от сънуващия и сякаш е замръзнал в пространството. Младият човек се събужда разплакан.

Ноел е ерген и душата му е подадена от жените, които са го отгледали. Той, разбира се, мечтае за идеалната любов. Поради вътрешната му слабост обаче тя е непостижима. Анимата му все още е аморфна, неопределена, немощна. На базата на тези данни сънят става ясен за всеки. Да се надяваме, че някой ден Ноел ще престане така платонично да съзерцава диаманта жена, далечен като синия цвят, символизиращ недостъпния безкрай.

Смарагд

Смарагд насън

Суеверните хора вярват, че този камък обещава плодовитост и плодородие. Други смятат, че е опасно да го носят. Алхимиците - не е ли чудно? - са го наричали майска роса. А в легендата от челото на падналия Луцифер се отронва смарагд.

Смарагдът е с цвета на пролетната зеленина и на водата. Сигурно затова в сънищата често е усещан като благотворен. Символиката му е свързана с тази на водата и на зеления цвят. Но синкавите му оттенъци му придават мистериозност Затова понякога символизира застояли, опасни и тайнствени води.

Ясно е, че смарагдът може да символизира и жената в положителен или отрицателен смисъл.

Лунен камък

Сравнително евтин на пазара, този камък е въпреки това харесван от много жени заради мечтателната си простота. Оцветяването му напомня за нежността на лунните нощи. Това е камък не на външния образ, а на душевните дълбини. Той е изключително женствен. Символизира принципа Ин и умиротворения вътрешен живот, само вглъбяването.

Рубин

Камъкът на любовта и любовниците. Той аленее като жарава. Да припомняме ли, че първите лазери бяха с рубини и излъчваха прословутата си червена светлина?

Именно топлият лъчист цвят на рубина поражда символиката му. Дори в суеверията той носи щастие и е камък с лечебни свойства. В сънищата често означава промяна във вътрешното състояние; нещолъчение, на сдържано пламенния му цвят, който сякаш излиза от някакъв център и засиява във всички посоки.

Аметист

Аметист насън

Неговата символика е свързана с виолетовия цвят, цвета на мъдростта, на умереността. Аметистът е камъкът на истинската смиреност и на духовната отговорност.

Тюркоаз

С цвят на синьо небе или на синьозелени води, символиката му в сънищата често е свързана с тези две отсенки. Тюркоазът представлява и духовната еволюция, тайният център на личността, ефективната плодовитост. У мъжа той може да символизира Анимата.

Нефрит

Нефритът е зареден с универсална символика. Той е извънредно красив камък. Олицетворява високата добродетел, добротата, откритата душа. В Китай е бил символ на императорската власт. Поради зеления си цвят нефритът се свързва с природата, водата, растителността, плодородието. Той обаче рядко се явява в сънищата.

Опал

Минерали насън

Опалът е камъкът на суеверието. Обикновено се смята, че оказва пагубно влияние. Не е чудно, че сънувалият опал придава на съня си отрицателно и заплашително значение. Това несъмнено се дължи на променливите и неуловими отсенки на този камък, сияещ в синьо, жълто, червено, кафяво...

Сапфир

Символиката му е свързана с оттенъците на синьото (теменужено синьо и нощно синьо).

Бисер

Лесно е да си представим символиката на бисера. Той принадлежи на морския свят. Нали е рожба на водата и луната? При такива предпоставки е естествено да се свърже с жената, с принципа Ин, с вътрешния, скрит живот, със сексуалността. Бисерът е съкровище, заровено в морските дълбини, което трябва да се извади на бял свят.

По традиция се смята, че този камък е афродизиак и притежава свойството да възражда, физически и духовно. Емблема е на любовта, на дара и е съвършеният завършек на естествената еволюция.

Бисерът е сферичен и чист. Среща се рядко. Ловът на бисери е опасен занаят. Така тази морска скъпоценност е придобила навсякъде по света и открай време почти езотерично значение.

Как разбираме кой камък сме сънували?

Как узнаваме, че сме сънували тъкмо този камък, а не някой друг (с изключение на диаманта). Няма точен отговор. В архива ни фигурират сънища на хора, които разбират от скъпоценни камъни. И на други, които са сънували, че даден камък им е подарен от някой, назовал името му. Трети просто свързват определен цвят с камъка, особено когато става дума за рубин или сапфир (все според архива ми, което, естествено, ограничава отговора).

Например:

- Сънувах някакъв син камък... истински сапфир. Или:

- В обковката имаше червен камък; явно рубин... Или:

- Сънувах, че баща ми слага на пръста ми прекрасен пръстен с камък, бистър като вода... Мисля, че беше тюркоаз... или може би бисерно зелен диамант...И тъй нататък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Радослава Чернева
Радослава Чернева
19.11.2014 09:45
Какво означава да сънуваш зелен авантюрин в ръцете си
0
0
Нало
Нало
26.02.2013 09:59
Аз постоянно сънувам нефрити... много ама много нефрити... и аметисти...
0
0