Липсата на сън повишава кръвното

Липса на сън

Ако не можете да заспите добре и цяла нощ се въртите в леглото, на другия ден ще можете да мислите трудно и ще чувствате напрежение през целия ден.

Но последствията от липсата на сън не свършват с това. С времето липсата на добър сън може да се отрази на сърцето ви, както и да повиши кръвното ви налягане.

Сън

Здравите хора в млада и средна възраст прекарват двадесет процента от съня си в стадий на така наречения бавновълнов сън. Смята се, че тази фаза на съня помага за възстановяване на силите.

Тя оказва важно въздействие върху човешката памет и умствените способности. Фазата на бавновълновия сън е много важна за обмяната на веществата и за здравето на сърцето.

Високо кръвно

Ако бавновълновата фаза заема само седемнадесет процента от общото време на съня ви, рискът от повишено кръвно налягане се увеличава в пъти.

С напредването на възрастта фазата на бавновълновия сън заема все по-малко време. Ако обаче успее да се пребори с този проблем, човек може да предотврати повишаването на кръвното налягане.

Проблемите на съня са свързани с повишението на кръвното налягане. Често причина за хипертония е наднорменото тегло. Недостатъчното време, което организмът отделя за бавновълновия сън, е свързано с наднормено тегло.

За да спите по-добре и по-дълбоко, трябва да си лягате и да ставате горе-долу по едно и също време и да избягвате алкохол и пушене преди лягане.

През шестдесетте години хората са спяли средно по осем часа и половина на денонощие. Днес средностатистическият човек спи само по седем часа на денонощие.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати