sanovnik.bg»Статии»Сънища»Фазите на съня

Фазите на съня

AdminAdmin
Дарт Вейдър
668123343
Фази на съня

С редица съвременни електрофизиологични експерименти е доказано, че нощният сън се състои от различни фази, които се повтарят циклично.

Установени са две основни фази на съня: ортодоксален (бавен) сън и парадоксален (бърз) сън, при които се наблюдават различия в поведението на заспалия, дълбочината на съня, движението на очните ябълки и др.

Стадии на ортодоксалния (бавен) сън.

Ортодоксалният сън се състои от четири последователни стадии.

Първият стадий се нарича дрямка. По време на този сън спящият постепенно се отдалечава и откъсва от околния свят. Очните ябълки правят бавни въртеливи движения, а в енцефалограмата (ЕЕГ), която дава информация за работата на мозъка по време на съня, преобладават алфа вълни с малка амплитуда.

Сънища

Вторият стадий е лекповърхностен сън. В енцефалограмата се появяват сънни вретена – залпове от колебания с честота 12-14 в секунда.

Третият стадий е сън със средна дълбочина. Той е най-продължителен през първата трета на нощта

Енцефалограмата показва увеличаване броя на бавни делта вълни.

Четвъртият стадий е дълбок сън. Енцефалограмата показва многобройни делта вълнис по-продължително времетраене.

Парадоксален (бърз) сън. По време на този сън в електроенцефалограмата се наблюдават бързи вълни с малка амплитуда (затова той се нарича бърз сън).

Забелязват се бързи движения на очните ябълки. По време на този сън спящият сънува. Бързият сън настъпва 45-60-90 минути след началото на заспиването и се повтаря след всеки цикъл на ортодоксалния (бавен) сън. Той е по-дълбок от бавния сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 5
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
мигра
мигра
08.08.2013 22:18
Е, хубава, хубава, колко да е хубава? Мислите ли че средностатистическия читател разбира от делта вълни и каква роля играят в случая..Можеше и по-простичко да се понапише.
1
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
02.11.2012 21:39
Браво,хубава статия!
0
0