Сънищата: Как да ги тълкуваме сами?

Сънища: Как да ги тълкуваме сами

Сънищата, според Зигмунд Фройд, са много сложна дейност! Целта на един сън е да задоволи тези желания, които дори не можем да доведем до нашето съзнание и да не говорим да ги задоволим. Това означава, че всеки сън разкрива нашето несъзнателно желание, част от нас, която понякога напълно пренебрегваме или не приемаме достатъчно, за да го съзнаваме.

Нека да разгледаме един пример!

Понякога искаме неща, които потискаме и не си признаваме дори пред себе си. Например имаме еротично желание към жената на наш приятел. Ако това желание е съзнателно, то ще застраши приятелството и за това го потискаме. По тази причина е много вероятно често да сънуваме как се състезаваме в различни игри с нашия приятел, а крайната цел на състезанието е всъщност обекта на нашето желание.

Това означава, че чрез декодиране на сънищата си, ние откриваме улики за нашите подсъзнателни желания. Това, разбира се, не винаги е приятно, тъй като често откриваме желания, които считаме за "забранени".

Но защо да тълкуваме сънищата си? Какво ни предлагат?

Достъп до по-дълбоки части от подсъзнанието ни. Ако направим смела стъпка на гмуркането в подсъзнанието си, ние ще открием, че подсъзнанието ни ни познава много по-добре от самите нас. Имаме възможност да се справим с вината, свързана с нашите неприемливи желания.

След сън

Отговори на проблемите. Много пъти, когато търсим решение на проблема в съзнанието ни и не го намираме, отговорът идва чрез нашето подсъзнание и се появява на повърхността под формата на сън.

Инвестираме нашите потиснати и неприемливи чувства. Това е мястото, където сме абсолютно свободни да бъдем ядосани на когото искаме, да се влюбим в когото пожелаем, да надделеем над някого и т.н., с абсолютна конфиденциалност и без критика.

Как ще ги тълкуваме?

Процесът на съня според Фройд следва следните 4 модела:

Кондензация – Много различна информация се кондензира в една мисъл или изображение.

Изместване – При изместването най-важното значение на съня е скрито в много малка и незначителна част от съня, докато по-голямата част от съня, няма никакво конкретно значение.

Тълкуване на сънища

Символизъм – Тази функция действа като цензура на потиснатите желания в сънищата. Тя включва главно обекти, които символизират латентното съдържание на съня.

Вторична обработка – Това е последния етап от процеса на съня, където се извършва укриване (на някои елементи) и крайно форматиране, за да се направи съня разбираем и да се преведе под формата на история последователно.

За да интерпретирате съня си, е много важно да го запишете, когато се събудите. Само с тази стъпка ще научите повече за него. След това опитайте да го редактирате с по-горните механизми. Също може да го обсъдите с близък за вас човек или терапевт.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати