Звездопад на Джеминиди сбъдва желания два дни поред

Падащи звезди

През тази седмица от небето ще се сипят падащи звезди, които реално могат да сбъдват желания на всяка минута. Пикът на звездопада е в нощта на 13 срещу 14 декември.

Срещу 14 и 15 декември също ще премине метеоритен поток, макар и не толкова интензивен.

Падащите звезди са от потока Джеминиди и могат да се видят с невъоръжено око. Изгарящите небесни тела ще създават ярки линии и дори шлейфове от светещ дим по цялото небе.

При най-голямата си активност от небето над нас ще се виждат по около 100 падащи звезди на всяка минута. Потокът не лети срещу Земята, а я догонва, затова скоростта на метеорите не е висока.

Когато земната орбита пресече тази на Фаетон, въпросните частици навлизат в земната атмосфера и в резултат на голямата си скорост (от порядъка на 35 километра в секунда) те пламват.

Джеминиди ще се отделят от астероида Фаетон, който беше открит през 1983 година. Джеминиди са едни от най-красивите метеоритни пороци, като нерядко са по-ярки дори от Персеиди, които повечето хора сме наблюдавали.

Звезди

Голямата част от света е в идеалната позиция за безупречна гледка – заявява Алън МакРобърт от НАСА.

За последно метеоритният поток можеше да се наблюдава през 2013 година година, като през последните години честотата на падащите звезди се увеличава.

За първи път Джеминидите са наблюдавани преди 150 години за разлика от Персеидите, Леонидите и Орионидите, които са следени от хилядолетия.

Радиантът на метеоритите от този поток се намира в съзвездието Близнаци, откъдето и произхожда и името им, тъй като от латински език то се произнася джемини.

Метеоритният поток винаги е бил активен през последния месец от годината, като, колкото по-ярка е Луната, толкова по-трудно е да бъде забелязан.

Джеминидите са много ярки и жълтеникави на цвят, заради което е възможно да ги наблюдаваме дори при неблагоприятни климатични условия.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати