sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Наука и Експерименти»Значение на обърнатата и изправена Пентаграма

Значение на обърнатата и изправена Пентаграма

Пентаграм
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Петстранната, прозрачна звезда, затворена в кръг - това е Пентаграмата. Това е един от най-древните човешки символи. Предците ни са го рисували в Европа още преди осем хилядолетия. Думата Пентаграма идва от гръцката дума pentagrammon.

Освен в пещерите на Европа Пентаграми са откривани и в Месопотамия и Израел. Символът бил най-харесван от древните шумери. Смята се, че петте му края представляват петте видими планети на нощното небе – Юпитер, Меркурий, Марс, Сатурн и Венера.

Редно е да се каже, че няма ясни доказателства за това какво е означавала Пентаграмата за древните народи, особено в Шумер, до около 400 г. пр.н.е. и възхода на питагорейската мистика.

Питагорейците нарекли Пентаграма хигия, също като гръцката богиня на здравето Хигия. Те видели в Пентаграма математическо съвършенство, което по-късно станало известно като златното съотношение.

Пентаграма

Питагорейците, наречени така на Питагор - математик, който насърчава своите последователи да търсят истината и знанието, използвали Пентаграма, за да се идентифицират помежду си, да подписват писма и да комуникират с учения. За тях Пентаграмата представлявала и петте точки на човешкото същество - два крака, две ръце и една глава.

Хайнрих Корнелиус Агрипа доразвива през 15 век теорията за Пентаграмата. Средновековният учен я смята за математическо изображение на петте елемента на живота – земя, огън, въздух, вода и дух. Според него в традиционното си положение Пентаграмата изобразявала чистотата и добротата по света, а когато е обърната, изобразявала всичко лошо и грешно по света.

През Средновековието обърнатата Пентаграма станала израз на преклонението пред Дявола.

Има още няколко значения за обърнатата Пентаграма. В древни времена със стандартната Пентаграма се представяло преклонението пред бога на плодородието, а с обърнатата – преклонението на богинята на любовта.

В някои широкоразпространени предхристиянски религии в Европа стандартната Пентаграма изобразявала духа, точката най-отгоре, който ръководи и четирите етапа на живота – младост, зрялост, старост и смърт.

Обърната Пентаграма представлявала проклятие, с което правещият го искал да прокълне всичко в живота на врага му да се обърка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
28.05.2019 07:17
Разваляне на магия,намиране и изваждане,ритуали за защита. Телефон 0882 355 306 Шамана.
0
0