Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Калигула - първият убит римски император

Калигула - първият убит римски император

Калигула - първият убит римски император

Калигула или както е истинското му име Гай Цезар Германик, управлявал Рим от 37 до 41 година. Един от най-големите римски диктатори. Поданиците му го наричали Лудия император заради буйния му и чепат нрав, жесток деспотизъм и екстравагантна показност.

Гай Цезар е роден 31 август 12 година в днешно Анцио. Бил е убит през 41 година от охранителите си. Калигула е най-младият син на Германик и Агрипина Старата. Негов прапрадядо е Октавиан Август, чичо му е Клавдий, а прачичо - Тиберий. Животът на Калигула има обещаващо начало благодарение на известните родители.

Баща му Германик бил известен генерал в Рим. А Агрипина Старата - правнучка на Август. Била обожавана от жените в Империята и те й подражавали. Прозвището Калигула на малкия Гай Цезар лепнали легионерите от армията на баща му, с които той често си играел. Агрипина обличала Гай в малки войнишки дрехи и така воиниците започнали да го наричат "Калигула" заради малките обувки, част от костюма му. От латински Калигула означава ботушче.

През 14 година император Август се споминал. Тиберий се прицелил в императорския престол, но войниците от армията Германик щели да вдигнат бунт, противопоставяйки се на възкачването на Тиберий и искайки Германик да стане император.

Все пак Тиберий поема Империята и осиновява Германик, въпреки че не бил привързан към него заради популярността му сред римляните. Германик умира на 10 октомври 19 година. Предполага се, че бил отровен. След смъртта му Агрипина и Калигула заедно със сестрите му отиват да живеят при баба им, майката на Тиберий, Ливия. След което и при другата баба - Антония.

Калигула - първият убит римски император

Според някои легенди Агрипина не отделяла достатъчно внимание на младия Калигула и тръгва мълва, че той се кръвосмешава със сестрите си.

Сеян, префектът на преторианската гвардия, държал голяма власт в своите ръце и се стремял да разкара един по един хората от най-близкото обкръжение на Тиберий. Появили се скандални обвинения в измяна срещу повечето от членовете на семейството на Калигула. Агрипина била заточена на остров, на който умряла от глад. По-големите му братя Нерон и Друз починали също. Сеян кроял планове и срещу Калигула, но баба му Антония подала информация срещу Сеян на Тиберий и той бил бил свален и убит.

Калигула станал любимец на Тиберий, въпреки че той избил семейството му. Двамата заминали за остров Капри. Историята няма почти никаква информация какво двамата са правили там. Но легендите разказват за извратени пирове, които двамата си организирали там. През 33 година Тиберий дал на Калигула титлата "Почетен квестор".

Тиберий умира на 16 март 37 година и Калигула се възкачва на престола. През първите няколко месеца от управлението си той спечелил благоразположението на римляните. Правил масови дарения на най-бедните от тях и на преторианците. Отменил измяната към Империята като унищожил документите на Тиберий. Обявил амнистия за изгнаниците. Римляните обичали още повече Калигула заради това, че бил син на Германик.

Скоро, след като поел Империята, Калигула се разболял. Според някои древни автори императорът имал мозъчна треска. Оздравял физически, но не и психически. Започнал да се държи неадекватно, параноично и враждебно.

В пристъпи на агресия Калигула унижава и издевателства върху приближените си. Помислил се за всемогъщ. Смятал, че е придобил божествена същност. Безпричинно наказвал жестоко най-близките хора от обкръжението си, включително и знатните. Започнало времето на екзекуции, своеволия... Заради които Калигула бързо губи подкрепата си в Рим.

Калигула управлявал Римската империя само три години и десет месеца. На 24 януари 41 година, докато вървял сам в един коридор, бил убит от Касий Херея. Преди години той бил част от армията на баща му Германик. Съпругата на Калигула, Цезония, и детето им Юлия Друзила, също намерили смъртта си.

На 28 години Калигула станал първият убит император. След убийството му старият му чичо Клавдий поема властта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
По - добрия историк
По - добрия историк
06.05.2013 21:47
Само секс, наркотици и алкохол бре, хора!!!
0
1
Вйосна
Вйосна
02.10.2011 08:13
Уважаеми Вово, има ли нещо повече в историята за Сенаторинцитат - коня Построил ли е Калигула кораб с глава на кон от злато и отделно на жена поставени на носа, както е обичая да ги пази от враговете и бурите. По коридорна информация има няколко италиански кораба с женски глави. В Черно море е много възможно да има потънал кораб със златна конска глава, 800 години по-късно изработен в памет на Сенаторинцитат-спасителят. Не съм отровена колкото Калигула защото той сигурно е взимал малки дози за да се предпази от популярната за това време отрова. Защо не приемете, че може да е подменен с друг човек и да е убит двойникът. Този вторият е идиот под запрещение.
0
0
Историка
Историка
30.06.2011 14:14
О, ти имаш предвид защо не е взет предвид Юлий Цезар ли ? Еми Юлий е бил само пожизнен диктатор, тоест бил нещо като господар на консулите. Императора има титли и е взепризнат господар на всичко. Юлий Цезар не е император, обратно на повечето възгледи, той е бил само член на Първия Триумвират и пожизнен диктатор. Обаче според някои теории предшественика на Калигула - Тиберий също е бил убит. Никой ли от Вас не може да запомни, че Юлий Цезар не е бил импераатор.
0
0
Историка
Историка
30.06.2011 11:12
Абе, Гай Юлий Цезар е вуйчо и осиновител на Август. Август се пада прадядо на Калигула. Просто на оня ненормалник Калигула името му е било Гай, един от внуците на Август също бил Гай. И за разлика от нас римляните са си пишели имената в различен ред. Името на Гай Юлий Цезар, малкото име му е Юлий,а фамилията му е Цезар. Разбрали Вово? Оня лудия Гай няма нищо общо с Юлий Цезар освен много тесните роднински връзки.
1
0
vovo
vovo
30.05.2011 15:52
Ами Гай Юлий Цезар ?
1
0