Цветница е!

Цветница е!

Точно седем дни, преди Исус Христос да бъде разпънат на кръста на Голгота, той влиза в Йерусалим. Този ден църквата нарича Вход Господен в Йерусалим, но според народната традиция се е утвърдил като Цветница или Връбница.

Когато Христос влязъл в града, бил посрещнат с палмови клони. Народът, виждайки Спасителя, възторжено ги размахвал и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: "Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев".

По аналогия на палмовите клонки в нашите църкви днес се освещават върбови клонки, които всеки вярващ трябва да отнесе в дома си. От върбата се правят венци, които се закичват върху входната врата на дома, за да го предпазват през годината.

Според народния фолклор днес момите, които лазаруват, се събират на реката и пускат по водите венчетата си. Това от тях, което изплува пред другите, става кумица на лазарките. Тя ги в дома си, където ги гощава.

Според вярванията момичетата, които лазаруват на Цветница, получават защита свише от силите на мрака. Вярвало се е, че така те няма да бъдат залюбени от змей. Всяко момиче, станало лазарка, вече е готово за създаване на семейство.

В някои райони на България на този ден се извършват и поминални обреди. Те са свързани с вярването, че на Връбница умрелите излизат от гробовете си и очакват роднините им да им донесат нещо.

Имен ден Цветница

Рано сутринта жените отиват на гробища с върбови клонки, царевични стъбла, кадилница и вода. Прекадяват и преливат на своите блзики. След това забиват клончета от върбата до гробните паметници. Още в езическите времена славяните са вярвали, че върбата притежава свойството да пази хората от зли духове и черни магии и да защитава тях, животните и посевите от бедствия и болести.

Цветница е вторият ден в дългия Велик пост, в който на вярващите е разрешено да ядат риба, а за десерт кадаиф. От Велики понеделник обаче започва Страстната седмица, отново вярващите трябва да съблюдават строг пост - растителна храна без олио и вино.

Могат да се ядат сурови или сушени плодове, сурови или сварени зеленчуци, ядки, а сготвените леща, картофи или ориз, трябва да са без олио.

На Разпети петък не се яде нищо, не се пие дори и вода, но само ако здравето ви позволява. Болни, бременни и деца са освободени от строгото въздържание.

На Цветница имен ден имат много от нас. Днес за здраве черпят всички, които носят имена на цветя или растения като Цветелина, Цветан, Явор, Ясен, Ива, Лилия, Камелия, Детелина, Здравка, Иглика, Жасмина, Калина, Латинка, Гергин, Маргарита, Петуния, Росица и други...

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest