Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»На Благовец носете пари, за да не свършват

На Благовец носете пари, за да не свършват

На Благовещение носете пари, за да ви се връщат

Благовец е един от най-големите пролетни празници, част от Великдeнския празничен цикъл. В Евангелието се разказва как на този ден архангел Гавраил се явява на Дева Мария, за да й съобщи благата част, че ще зачене и роди Божия син.

Ето защо на този ден, на 25 март, празнуват и майките, тъй като Богородица е тяхната закрилница.

От Благовец нататък земята започва да се затопля. Според старите вярвания на този ден излизат змиите и гущерите, които след това се прибират на Преображение.

За да стоят далеч змиите от дома, в някои райони на страната хората палят огън върху керемида. С нея стопанинът обикаля къщата, кошарите, пчелина и другите постройки в имота.

Жените пък извършват друг обред - ритуалното плашене. Изричат заклинания: "Бягайте змии, гущери, бълхи и жаби, че идва дядо Благовец с големия топуз". Жените също се застраховат срещу ухапвания от змии през лятото, като през целия Благовец не докосват игли, куки и конци.

На Благовец винаги трябва да носите в джоба си достатъчно пари. Тъй като може да ви закука кукувица. Вярва се, че който я чуе, ще има толкова пари през година, колкото в момента носи със себе си.

На Благовещение има вярване, свързано и с малките момиченца. Смята се, че точно на този ден майките трябва да пробият ушите им. Поставянето на обици и то златни, е сигурен начин момиченцата да са защитени от зли сили.

Според народното поверие, на Благовец щъркелите и лястовиците се завръщат по родните си места. Което е сигурен знак, че зимата вече си е отишла. Зърнат ли първите щъркели и лястовички, хората свалят мартениците. Точно те са ги пазили от злите сили на прехода между сезоните.

Вижте и каква е празничната трапеза за Благовец!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest