Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Реките на Марс са били от антифриз

Реките на Марс са били от антифриз

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Реките на Марс са били от антифриз
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Марс никога не е имал топъл климат, с какъвто разполагаме на Земята. Но това не означава, че на Червената планета никога не е имало реки.

Данните, получени от космическите камери, позволяват на учените да обяснят защо в студения климат на Марс водата е оставала течна.

Оказва се, че съдържанието на марсианските реки много напомняло на това, което при нас е известно като антифриз. Темата за съществуването на вода на Червената планета вълнува учените от години.

Силният интерес към Марс е напълно обясним, тъй като тази планета е главният кандидат за приемане на хора от Земята при евентуална екологична катастрофа след време.

Необходимостта от вода при преселването ни на Марс е главната тема, която вълнува учените. В рамките на изследванията на планетата учени от НАСА и Испания са разработили апаратите Viking 1, Pathfinder, Opportunity и Spirit.

Те са предназначени за изследване на Марс. Станцията Viking 1 е заминала за Марс още през 1975 година. Тя работила на повърхността на Червената планета в продържение на пет години.

Апаратът Pathfinder излетял в Космоса през 1996 година. Апаратите Spirit и Opportunity са били изстреляни към Марс през 2003 година. Те работят все още върху повърхността на Марс.

Резултатите на различните апарати се оказали почти едни и същи. В състава на изучените образци от повърхността на планетата влизат едни и същи елементи – желязо, магнезий, калций, алуминий.

Ако тези елементи се разтворят във вода, то от тази комбинация ще се получи аналог на антифриза. Високата концентрация на солите ще позволи на водата да остава в течно състояние при ниски температури.

Според учените, които отдавна изучават Марс, може със сигурност да се каже какъв е бил климатът на тази планета преди много, много години. Тогава температурата е била доста висока и е имало много термални източници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest