sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Реките на Марс са били от антифриз

Реките на Марс са били от антифриз

Нина НордНина Норд
Джедай
760550
Реките на Марс са били от антифриз

Марс никога не е имал топъл климат, с какъвто разполагаме на Земята. Но това не означава, че на Червената планета никога не е имало реки.

Данните, получени от космическите камери, позволяват на учените да обяснят защо в студения климат на Марс водата е оставала течна.

Оказва се, че съдържанието на марсианските реки много напомняло на това, което при нас е известно като антифриз. Темата за съществуването на вода на Червената планета вълнува учените от години.

Силният интерес към Марс е напълно обясним, тъй като тази планета е главният кандидат за приемане на хора от Земята при евентуална екологична катастрофа след време.

Необходимостта от вода при преселването ни на Марс е главната тема, която вълнува учените. В рамките на изследванията на планетата учени от НАСА и Испания са разработили апаратите Viking 1, Pathfinder, Opportunity и Spirit.

Те са предназначени за изследване на Марс. Станцията Viking 1 е заминала за Марс още през 1975 година. Тя работила на повърхността на Червената планета в продържение на пет години.

Апаратът Pathfinder излетял в Космоса през 1996 година. Апаратите Spirit и Opportunity са били изстреляни към Марс през 2003 година. Те работят все още върху повърхността на Марс.

Резултатите на различните апарати се оказали почти едни и същи. В състава на изучените образци от повърхността на планетата влизат едни и същи елементи – желязо, магнезий, калций, алуминий.

Ако тези елементи се разтворят във вода, то от тази комбинация ще се получи аналог на антифриза. Високата концентрация на солите ще позволи на водата да остава в течно състояние при ниски температури.

Според учените, които отдавна изучават Марс, може със сигурност да се каже какъв е бил климатът на тази планета преди много, много години. Тогава температурата е била доста висока и е имало много термални източници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest