sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бъдещето идва с данък робот

Бъдещето идва с данък робот

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k476
Бъдещето идва с данък робот
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

В най-близко бъдеще към обичайните ни данъци ще бъде прибавен и още един – данък робот. Вече се обмисля как умните машини и изкуственият интелект да бъдат обложени с данъци, както и определена правна регулация.

Европейският съюз даде старт на обсъжданията със специален доклад по темата, в който се предлага и гражданска отговорност за вреди, причинени от умни машини. Според него навлизането на роботиката на пазара на труда налага да се обсъди възможността за гарантиране на общ минимален доход от нея, който да бъде облаган с данъци. Приходите от тях ще се използват за финансиране на програми за нови работни места и недостигът от хуманни дейности, идеята за което е на Бил Гейтс.

Идеята за безусловния базов доход изглежда примамлива и печели доверието на доста от сериозните скептици. Тя обаче изглежда непосилна за постигане. Трите закона на роботиката на Айзък Азимов в наши дни са недостатъчно точни, за да поддържат интереса в развиващата се фабула. Това се посочва и в доклада на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент.

Бъдещето идва с данък робот

Нуждата от законодателна рамка за роботиката е осезаема. Нужно е да се изяснят въпроси по създаването, използването и данъчното облагане на роботи и изкуствен интелект (AI). Едно от предложенията, е да се създаде електронна правосубектност, която да осигури възлагането на права и задължения за умни роботи и AI. За да не се следват модели, изработени в трети страни, е нужно именно ЕС да се заеме със създаването на регулаторни стандарти в тази област.

Комисията е определила основните аспекти, които се нуждаят от специфично законодателно уреждане от ЕС. Това е на първо място създаването на Европейска агенция за роботика и AI. Тя ще предоставя техническа, етична и регулаторна експертиза на ниво ЕС и страни членки в усилията им да отговорят своевременно на възможностите и предизвикателствата, които носи използването на роботи. В тази секция има още няколко предложения.

Следва секция, която ще спазва принципите на роботиката. Тя ще гарантира правата на хората при все по-често използването на умни машини в бъдеще. Заговори се за защита от вреди, нанесени от роботи, право на отказ на грижа от тях и защита на човешката свобода.

Третата секция е за гражданската отговорност. Комисията по правни въпроси е на мнение, че действащите правни системи в ЕС биха позволили да се търси гражданска отговорност за вреди, причинени от роботи. Те ще са в две насоки - ако действието или бездействието на робота са свързани с поведението на производителя и това дали той е могъл да предотврати вредата. Втората държи производителят, отговорен за възникнали вреди в резултат от свойства или качества на робота. Тук се предвиждат изцяло нови застрахователни планове.

Бъдещето идва с данък робот

Данък роботи също бе поставен на дневен ред. Комисията по правни въпроси към ЕП прикова вниманието върху закриването и създаването на работни места в различните сектори. Ако нещата бъдат уредени още днес, когато роботите вземат работата на хората, криза няма да настъпи. Ако не се вземат мерки обаче, ще се изправим пред срив в социално осигурителните системи на държавите - членки на ЕС.

Комисията засяга и въпросът за бъдещето. Едно от предложенията, което ЕС прие преди дни, пряко засяга споменатото данъчно облагане. Инициативата подканва Европейската комисия да представи законодателно предложение по повдигнатите въпроси и ако откаже да го направи, да даде писмено и адекватно обяснение защо го прави. В същото време много други страни, като САЩ, Япония, Китай, Южна Корея, а и някои от членките на ЕС поединично, вече въвеждат идеи за правното регулиране на роботите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest