sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме свети мъченик Никифор

Почитаме свети мъченик Никифор

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Почитаме свети мъченик Никифор
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 9 февруари православната църква се прекланя пред паметта на Свети Никифор, който загива мъченически за вярата си. Днес всички, които носят името на светеца, празнуват имен ден.

Свети Никифор и свещеникът Саприкий живеели в град Антиохия и заедно разпространявали християнската вяра. През първите години живеели в разбирателство, докато помежду им не възникнала вражда, която заменила предишното им приятелство.

След известно време обаче Никифор осъзнал, че отрицателните му чувства не са угодни Богу и решил да се помири със Саприкий.

Но свещеникът отказвал да възстанови предишните добри отношения с Никифор. Светецът много пъти търсил посредници, които да помогнат за помиряването, но без успех.

Враждата им продължила и когато започнали гоненията на християните. Новият управител на Антиохия бил решен да залови всички последователи на Христос в областта.

Първи в ръцете му попаднал Саприкий. Свещеникът бил подложен на жестоки мъчения, но отказвал да пренесе жертва на езическите богове. Накрая управителят наредил да го убият.

Свети Никифор

Докато го водели към мястото на неговата смърт, се появява Никифор и двамата свещенослужители си простили старите обиди.

Свети Никифор също го чакала тежка съдба. И той бил принуден от управителя да предаде християнската вяра и да пренесе жертва на езическите богове. Той отказал и също бил подложен на мъчения.

След като и страданията не променили решението на светеца, защото той вярвал в безсмъртието на душата, той бил посечен на 9 февруари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest