Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Не може да бъде: Вижте за какво са се ползвали някои от предметите около нас в миналото

Не може да бъде: Вижте за какво са се ползвали някои от предметите около нас в миналото

3 от 4 Снимки

3. Пътека за бягане


Вие сте във фитнеса. След повече от половин час активно потене на пътеката за бягане вече си мислите, че това е същински уред за мъчение. В интерес на истината ще бъдете абсолютно прави. Този уред за тренировка е построен в действителност, за да накара хората да страдат.

Негов създател е Уилям Кубит, който го представя на широката публика през 1818 година. Първите пътеки представлявали големи дървени цилиндри, наподобяващи колела на хамстер. Човек влизал в тях и започвал да ходи или да тича. Директор на лондонски затвор видял потенциал в изобретението и го въвел като форма на наказание.

Оказало се, че пътеката е толкова ефективна и има такъв възпитателен ефект, че скоро била въведена във всички британски затвори. Малко след това надзирателите разбрали, че могат да свържат пътеките към водни помпи и да създават евтина енергия. Така фитнес уредът за мъчения добил още по-голяма популярност. В крайна сметка изобретението на Кубит излязло от употреба в началото на ХХ век след масови протести, в които хората казвали, че пътеките за тичане са прекалено жестоко наказание.

Повечето предметите, които ползваме в нашето ежедневие, са възникнали още преди много поколения. Някои от нещата, които приемаме за даденост, обаче са преминали невероятни трансформации от първоначалното им приложение.

Така например в миналото уреди като пътечката за бягане, която употребяване днес за удоволствие и тренировка, е била предназначен за наказание на престъпници. С Wi-Fi допреди няколко десетилетия учените търсели черните дупки в космоса, вместо да си сърфират в интернет.

Вижте в галерията по-горе тези и още няколко странни факта за предметите и навиците от битието ни. Ще се изумите как всъщност е започнала тяхната вълнуваща история.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати