Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Невероятните загадки на Сибир

Невероятните загадки на Сибир

1 от 4 Снимки

1. Шигирския идол


Много е говорено за Шигирския идол, открит в Сибир през 19 век. Близо 6-метровата дървена статуя е най-древният човешки артефакт, откриван някога. Той е два пъти по-стар от египетските пирамиди. Последни изследвания показват, че той е изработен преди 11 хиляди години. Въпреки че идолът е познат на науката повече от век, предназначението му и народът, който го е почитал, продължават да са обвити в мистерия.
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Когато чуят за Сибир, повечето хора си представят необятна ледена пустош, далеч от почти всякаква цивилизация. По същество те не грешат. Необятната руска област се простира от Урал до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Централна Азия. С около трима човека на квадратен километър, Сибир е една от най-слабо заселените територии на Земята.

Въпреки това областта е смятана за истинска съкровищница за археолозите от цял свят. Поради специфичния ѝ сух и същевременно екстремно студен климат, учените откриват всяка година напълно запазени находки, на каквито не могат да попаднат никъде другаде.

Също така истината е, че макар и негостоприемен днес, в миналото Сибир е бил люлка на човечеството. Доказват го намерените там артефакти, които са без аналог. С всяко следващо откритие мистериите около народите, населяващи този отдалечен регион, стават повече и повече. Ето и най-големите загадки /виж галерията/, които Сибир все още крие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати