Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Приказната легенда за Тевното езеро

Приказната легенда за Тевното езеро

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Тевно езеро
Снимка: Sevdelin Atanasov

Няма човек, който да е посетил веднъж Тевното езеро край хижа Демяница в Пирин планина и да не се е впечатлил от необичайно тъмния цвят на водата. Зад този природен феномен обаче стои красива легенда.

Заради тъмния си цвят Тевното езеро често се нарича и Темно езеро. Според легендата обаче някога водите му били обагрени в златист цвят, но гневът към една самозабравила се девойка променил завинаги боята му.

Преданието казва, че в далечното минало Тевното езеро светело като синя коприна през деня, а вечер се обагряло в необикновен златист цвят, подобен на този на Слънцето.

Веднъж обаче езерото било посетено от една девойка, която се влюбила в красотата на неговите цветове. Тя започнала да идва всеки ден край бреговете му и да се наслаждава на цветовете му, мечтаейки и тя да бъде толкова красива.

Момичето страдало, че не е красиво като другите девойки в селото и докато споделяло това, се случило чудо. Езерото ѝ проговорило и накарало момичето да измие очите си в сините му води.

Когато тя го направила, очите и придобили неземен син цвят. Девойката се зарадвала на красивите си очи, но не благодарило на езерото за добрината.

Сини очи

На следващия ден тя отново дошла, но този път вечерта, и започнала да се жалва, че красотата ѝ не е достатъчна. Тогава езерото ѝ казало да измие косите си в златните му води.

В този момент косата на девойката се оцветила в забележителен златен цвят, но тя отново не благодарила на езерото. Дори се възгордяла и се самоопределила като най-желаната и красива девойка в селото.

Желанията ѝ към вълшебното езеро не спирали. Тя започнала да посещава мястото ден и нощ с молбата да стане знатна принцеса, на която всички да се възхищават.

Езерото се огорчило от алчността и неблагодарността на селската девойка и потъмняло от гняв, като и до днес е запазило необичайно тъмния си цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest