Най-смъртоносните отрови на планетата
The Deadliest Poisons on the Planet
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Силата на Природата»Най-смъртоносните отрови на планетата

Най-смъртоносните отрови на планетата

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983527
Отрови
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Токсичните вещества на планетата са хиляди. Когато стане въпрос за отрови, най-често се сещаме за арсен, цианид и подобни. Това обаче съвсем не са най-токсичните вещества на Земята. Тук сме събрали петте истински смъртоносно отровни вещества, които са над 1000 пъти по-токсични от всичко, което сте виждали и чували до момента.

5. Рицин

С него е убит българският журналист и дисидент Георги Марков, живеещ в Лондон. Докато чакал автобуса си на спирка близо до моста Ватерло на 7-ми септември 1978 година, той усеща леко убождане в задната част на бедрото си. Обръщайки се, Марков вижда мъж, който се е навел да вдигне чадъра си. Три дни по-късно той почива от тежка треска в болница. При аутопсията медиците изваждат от задната част на дясното му бедро миниатюрна сфера, в която имали рицин. Според предположенията то е изстреляно от въздушно оръжие, маскирано като чадър.

Рицинът се получава от семената на растението Ricinus communis. От него се добива и рицинаво масло, но истински отровният рицин остава в растителните фибри. Изявен гликопротеин, той нарушава синтеза на протеини в клетката и предизвиква клетъчна смърт.

4. VX.

Четвъртото по роди си токсично съединение е единствената в челната петица синтетична субстанция. VX представлява невропаралитичен агент с консистенция на машинно масло. Създаден е случайно при разработката на нов вид инсектициди. Съединението убива, като нарушава предаването на нервните импулси, като неутрализира ензима ацетилхолинестераза. Това води до загуба на контрол в мускулите и смърт, най-често вследствие на задушаване. Човек умира от липса на кислород, породена от неспособността за правилно функциониране на дихателната мускулатура.

3. Батрахотоксин

Южноамериканските индианци използват малки стрелички, с които ловуват различни животни. Те са напоени с отрова. Най-токсичната от тях идва от дървесните жаби и се нарича батрахотоксин. Едва няколко кристалчета са способни да убият човек на място.

Интересното е, че жабите, които се отглеждат в плен, не са отровни. Според учените фаталните молекули по тях идват от бръмбарите, с които се хранят. Тя се открива и при някои птици, въпреки че при тях токсичното действие е много по-слабо.

2. Майтотоксин

Отровни вещества

Най-смъртоносният токсин, който се свързва с вредните цъфтежи на водораслите в морето. Те най-често водят до отравяния при консумация на замърсени миди. Майтотоксин се образува от вид морски планктон и има сложна структура. Води се кардиотоксин, който повишава потока на калциеви йони през мембраната на напречно-набраздените мускулни клетки на сърцето. Така предизвиква сърдечна недостатъчност. Той е един от най-мощните токсини, известни на човечеството, с една от най-сложните химични структури.

1. Ботулинов токсин

Това е най-токсичното известно съединение до момента на планетата. Токсинът се произвежда от анаеробни бактерии. Едва 1 нанограм на килограм телесно тегло е достатъчен да убие човек.

Токсинът за пръв път е засечен при неправилно приготвени наденици в края на 18-ти век. Тогава редица граждани се натравят със съединението. Ботулиновият токсин има няколко разновидности, а най-мощният е тип А. Приемът на всеки от тях води до мускулна парализа, която предотвратява освобождаването на сигналната молекула ацетилхолин. Нарушената функция води до задушаване и смърт.

Парализиращата способност на съединението обаче се използва и в естетичната и обикновена медицина. Така например ботулиновият токсин се влага в козметичния продукт Ботокс, както и редица клинични състояния, като например парализирането на мускули, които, ако не се третират, биха предизвикали разногледство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest