Огромна черна дупка зее в Космоса
Enormous Black Hole Gapes Wide Open in Space
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Огромна черна дупка зее в Космоса

Огромна черна дупка зее в Космоса

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983364
Космос

Космическа изненада – така астрономите определят това, което телескопът Хъбъл откри в сърцето на галактика NGC 4889. Това е най-голямата черна дупка, която учените са виждали до момента.

Наскоро космическият телескоп Хъбъл даде възможност на учените на надникнат в галактика NGC 4889, намираща се в купа Косите на Вероника. Тя се намира на 300 милиона светлинни години от Земята. Данните, които се събраха, предоставят нова информация на учените за черните дупки.

Гигантската черна дупка, която се показала в центъра на галактиката, била най-голямата, която учените са наблюдавали до момента. На снимките се вижда огромна бяла сфера, разположена на черен звезден фон.

Според първоначалните изследвания масата на спящия гигант е 21 милиарда пъти колкото тази на Слънцето. За сравнение масата на черната дупка в нашата галактика е с 4.1 слънчеви маси.

Откритието е наистина впечатляващо. Черната дупка има гравитационен радиус с диаметър от около 130 милиарда километра, което се равнява на 15 пъти колкото е разстоянието между Слънцето и Нептун.

Наблюдение на космоса

Черната дупка в NGC 4889 е неактивна. Около нея липсва храна, която да я активизира. Ако беше будна, учените щяха да я забележат много по-рано. Подобни активни масивни образувания се наричат квазари. Ако гигантската черна дупка бе такава, тя би светила около милиард пъти повече от Млечния път, заради нагрятата черна материя около нея.

Активните черни дупки не могат да се наблюдават пряко. Те са изключително специфични, тъй като представляват области в пространство-времето, които не могат да бъдат напуснати от нищо, дори от светлината, заради огромното им гравитационно притегляне.

Откриват се и се измерват на база на това как влияят на околните обекти като звезди и газови облаци. Никой обаче не знае с точност какво се случва с обектите, които попадат в нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest