sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Възможен ли е вечният живот?

Възможен ли е вечният живот?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Възможен ли е вечният живот?
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Британският писател Гилбърт Честъртън е автор на фразата, която може би най-точно отразява крехкостта на нашето битие:

"Аз чувствам, че животът е блестящ като диамант, но крехък като стъкло на прозорец, и когато някой сравнява небето с кристал, аз трепвам – да не го счупи на парченца Бог".

Но помнете, чупливото не е обречено на гибел. Ударете стъклото, и то няма да изкара и секунда, пазете го – и то ще се съхрани векове.

Мечтите за вечния живот са били фикс идея на хората от най-дълбока древност. Създаването на еликсир за вечен живот и вечна младост е било приоритет на алхимици и знахари, на крале и съвсем обикновени хора.

Понякога такива еликсири водели до обратен ефект. Китайският император Сюанцзюн, управлявал през VIII век, умрял, след като изпил такъв еликсир.

В епохата на Ренесанса битувал митът, че ако си прелееш кръв от младо момче, ще живееш вечно. Не един и двама старци обаче са отишли на онзи свят след такова кръвопреливане.

Древноперсийски манускрипт съветва как да се приготви еликсирът на вечния живот: “Намерете момче, което е с рижава коса и има много лунички. До 30-годишна възраст го хранете само с плодове.

След това го затворете в глинен съд, залейте го с мед и затворете съда херметически. След 210 г. този, който извади еликсира от глинения съд и го изпие, ще живее вечно”.

Възможен ли е вечният живот?

Старинните хроники свидетелстват за дълголетници, преживели повече от 200 години. Според исторически свидетелства китаецът Ли Цунюн е живял от 1680 до 1933 г., като през това време погребал 23 съпруги.

Един от най-дълго живелите хора на планетата е азербайджанецът Ширали Муслимов от село Барвазу, който починал на 168 години. Според учените хората умират, преди да навършат 200 години, не заради друго, а защото са подложени на болести и всевъзможни въздействия на околната среда.

Според Книгата на рекордите Гинес обаче не е регистриран нито един 121-ви рожден ден. Според данни от нея най-дълго живелият е японецът Сигечийо Идзуми, който починал малко след 120-я си рожден ден от възпаление на белите дробове.

Продължителността на живота ни нараства с всяка година и според учените все повече хора ще доживяват до стогодишна възраст. Биологът Сурен Аракелян е на мнение, че хората могат ад живеят по-дълго, ако гладуват по-редовно.

Той направил експеримент с кокошки от японска порода, като ги подложил на седемдневен глад, и им инжектирал анситресов препарат.

Само за седмица кокошките сменили перата си с нови, гласовете им станали като на малки пиленца и тичали като на младини. Според учения при гладуване натрият от клетките се заменя с калий и по този начин се прави капитален ремонт на тялото.

Самият той твърди, че гладува на първо, второ и трето число всеки месец, по една цяла седмица веднъж на всеки три месеца, две седмици накуп веднъж на половин година и цял месец веднъж годишно.

Все пак той не гладува напълно, а зарежда тялото си с малки порции храна: два пъти дневно изяжда по 50 г стафиди, които могат да бъдат заменени с два моркова, 50 г бобови култури, 50 г зеле или 50 г сурови пшеничени зърна.

Той пие вода с добавки – специални антистресови препарати, които гарантират, че тялото му няма да излезе от строя. По този начин, смята биологът, той може да живее още поне стотина години. Само бъдещето ще покаже дали е прав.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
44
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
79084
79084
02.12.2013 15:02
Да живеем 200 години в България ! Това ако е Живот ...
3
0
Митко
Митко
30.05.2013 12:12
Всичко е възможно но не и в България защото ние живеем в стрес. Ако един ден се отървем от некадърните политици и сложим край на мъките то всичко е възможно то зависи от нас .То трябва да има единство. уважение между нас а не омраза това е тайната на вселената
6
0
Daniela Ned
Daniela Ned
24.07.2012 13:05
колкото му е писано на човек, толкова и ще живее... защо винаги хората вървим против законите на природата и се инатим срещу тях... големи изказвания - за рижавото момче моите съболезнования, но това наистина е простотия който го е измислил (сигурно е мразил червенокосите)...
1
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
05.06.2015 23:13
Хората просто искат да се усъвършенстват (не казвам, че това усъвършенстване винаги ще помогне или ще е в полза на природата). Но ако по-дългия живот не вреди на никого, защо да не си удължим живота? Но само ще вметна, че колкото по-дълго живеят хората, толкова по-пренаселена ще бъде Земята (тя и сега си е пренаселена), освен ако хората не ограничат раждаемостта. Но вече навлизам в други сфери на разговор.
2
0
Kpucu
Kpucu
04.02.2012 16:16
Добро изказване! :P
0
0
меѝра
меѝра
24.06.2011 09:10
Това е беэумие. Ако живеем по толкова, ще трябва да работим до 115 г. пенсиониране при насиране и пьлна деменция.
4
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
05.06.2015 23:09
Само в България е така. И не го смятам за правилно защото дори да предположим че хората ще доживяват до над 150-200г. те все пак ще са по-изтощени отколкото когато са били млади. Разбира се, че ще е безумие да се работи до такава възраст.
1
0