Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Църквата почита Света мъченица Людмила Чешка

Църквата почита Света мъченица Людмила Чешка

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k734
Света  Людмила Чешка

На 16 септември Българската православна църква почита паметта на света мъченица Людмила Чешка. На този ден имен ден празнуват всички, които носят имената Людмил, Людмила или Люси.

Името Людмила има славянски произход и означава любим на хората или човек, който обичат хората.

Света Людмила, която в християнския канон е описвана и като Блажена Людмила, е била дъщеря на сръбски княз, която се омъжва за чешкия княз Боривой.

Във времената, в които са живели, християнството все още не е било разпространено по славянските земи и единици са били покръстените.

Людмила и Боривой били възпитани като езичници, но малко след сватбата и двамата приели християнството. Те кръстили първородното си дете според християнските обичаи и започнали да строят църкви в цяла Чехия.

На 36-годишна възраст княз Боривой починал, а Людмила решила да се отдаде на своята мъка като подари цялото си имущество на бедните и посвети остатъка от живота си на Бог.

Синът ѝ Братислав наследил престола на своя баща и след като управлявал народа си тридесет и три години, също починал.

Властта поел Вячеслав - внукът на света Людмила. Съпругата на Братислав и майка на Вячислав – Драгомира, ненавиждала Людмила и със смъртта на съпруга си видяла възможност, за да убие безнаказано светицата.

Когато Людмила научила за намеренията ѝ, напуснала чешката столица и заживяла в град Течин.

Драгомира обаче успяла да разбере къде е светицата и изпратила няколко мъже в града, за да я убият. Мъжете намерили Людмила и една вечер влезли в дома ѝ, като я удушили с въже.

Светицата загинала мъченически на 61 години. Останките ѝ не били погребани в земята, а в една от градските стени. Няколко дни след погребението на гроба започнали да се случват чудеса.

Когато научил за смъртта на баба си и за знаменията на нейния гроб, Вячислав наредил останките ѝ да бъдат пренесени в храма Свети Георги в Прага. Казва се, че и до днес при мястото с мощите на светицата стават чудеса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest