Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Разгадаха кулинарните рецепти на канибалите

Разгадаха кулинарните рецепти на канибалите

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k
канибали
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.

Невероятна находка, открита в Мексико, позволи да се разбере към какви рецепти са се придържали древните канибали. Местни археолози и техни колеги от Испания се натъкнаха на останки от хора, нападнати от човекоядци. Благодарение на тях стана ясно как точно са обработвали своите жертви канибалите.

Навярно мнозина са си представяли как канибалите убиват и разкъсват плътта на своите жертви, след което веднага я поглъщат. Оказва се обаче, че дори и в тяхната култура съществуват кулинарни трикове, с които човешкото месо да придобие по-апетитен вид.

През четвърти век преди Новата ера индианците изпичали или подлагали на варене плътта на хората, които убивали. За по-добро ухание и вкус, те я обработвали с чили, анато и други ароматни подправки. Това става ясно от цвета на човешките кости, намерени при археологически разкопки, пише списание Archaeometry.

Испанските и италиански специалисти са изследвали кости от осемнадесет човека, които са били открити близо до Мексико. След като разгледали останките от трупове, те забелязали, че убитите хора са станали жертви на канибализъм.

Още по-интересен станало, когато учените установили, че телата са били подложени на термична обработка, по време на която са били и овкусявани.

Анато

Археолозите се натъкнали на жълти и червени кости. След като проучили тяхната структура, те стигнали до извода, че месото по тях е било обработено по два различни начина.

Когато плътта се сварява, солите в костите се разграждат, а колагенът отива на повърхността. При печене пък нараства температурата на кръвта и сокът на месото се абсорбира в горния слой на костите. Костите, имащи червен оттенък, са част от плът, която е била изпечена, разсъждават изследователите.

Те обясняват още, че жълтото обагряне на костите е вследствие на подправянето на месото по време на варене. Предполага се, че става въпрос за кулинарни съставки като тиквени семки, червен пипер, анато и др.

За да докажат своята хипотеза, специалистите са провели малък експеримент. Те сварили говежди кости, като го овкусили с анато. Не след дълго костите придобили същия цвят като на тези, открити при разкопките до Мексико.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Преслава
Преслава
Този сайт да не е за серийни убийци
13.07.2015 13:33
4
таня
таня
Мили боже!Преобърнаха ми се червата.Интересно ми е ама друго-що за мозък е родил идеята за тази тема
31.05.2015 10:55
5
Ivan
Ivan
Mnogo nujna informaciq :/
28.05.2015 09:07
8