sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

Възкресение Христово
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Великден е най-големият и светъл празник за християните по света, без значение дали те са последователи на православната, католическата, протестантската или коптската църкви. С този празник всички празнуват Възкресението на Божия син Исус Христос.

Корените на празника са в езическото минало на народите. Факт за това е, че се чества в неделния ден на Страстната седмица, чието начало се поставя от първото пролетно пълнолуние.

Всяка година датата се променя в зависимост от дните в седмицата. Важното е празникът да е в неделя. Има църковна формула, по която се изчислява денят на празника, която е различна за католическата и православната църкви.

Някои от традициите и обичаите на Великден датират още от древността, а днес сме ги приели като част от сакралността на този ден. Най-характерно за празника са боядисаните яйца, обредният хляб или козунакът, както и агнешкото месо за православните християни.

По традиция Възкресение Христово се празнува в продължение на 3 дни, а подготовката за неговото посрещане започва по време на Страстната седмица.

В нощта преди светлия празник в църковните храмове се отслужва тържествено богослужение и точно в 0.00 часа църковният служител на храма оповестява Възкресението на Божия син с думите Христос Воскресе! , а християните отговарят Воистина Воскресе! .

Христос Воскресе!

Свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, като се опитват да запазят пламъка възможно най-дълго време, а след това отнасят в домовете си.

Огънят в храма Божий е свещен, тъй като е донесен от Божи гроб от българските владици. Преданията гласят, че там огънят се самозапалва и че в началото няма топлина. Той се разнася до всички християнски църкви и точно в полунощ се изнася от храма, като всеки може да отнесе със себе си частичка от него, като запали своята свещичка от тази на свещеника.

Църквата се обикаля три пъти със запалена свещ в ръка, което отново се прави за здраве и щастие на цялото семейство. Прибирайки се у дома, стопанката на къщата обикаля всички стаи със запалената в църквата свещ и отправя молитва към Господ да пази дома. Накрая се прикрепя към прага на вратата и се оставя да доизгори там.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Величко, Величка, Велико, Велик, Велика, Велко, Велимир, Велимира, Паска и Паскал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest