sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Религии»Почитаме свети преподобен Алексий

Почитаме свети преподобен Алексий

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Почитаме свети преподобен Алексий
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 17 март почитаме свети Алексий, наричан още човек Божи. Днес имен ден ще празнуват всички с имената Алекси, Алекса, Алеко, Алексей. Името означава помощник.

Преподобен Алексий бил единствен син на заможните римляни Евфимиан и Аглаида, които живеели през IV век и били християни. Родителите възпитали детето в християнската вяра.

Още от малък Алексий спазвал строги пости, оказал се от материалните блага и се подлагал на големи лишения. Заради Бог светецът бил готов да се откаже от всичко, което има, и да се отдаде изцяло на вярата.

От малко момчето мечтаело да посвети живота си на Бог, но неговите родители не искали подобно бъдеще за него. Когато бил на 17 години, те го оженили за богата римлянка.

В нощта след сватбата обаче той избягал от дома си и заминал за Лаодикия. Там Алексей заживял като просяк пред църквата Света Богородица.

В следващите 17 години светецът преживявал благодарение на подаянията на преминаващите пред християнския храм. Един от служителите на храма веднъж сънувал Божията майка, която му казала, че просякът пред църквата ще бъде обявен за светец.

Алексей, Алекса

След като разказал за съня си, всеки, който минел покрай храма, отдавал почит на Алексей. Това внимание не му харесвало и той решил да се върне в родния си град.

Алексий заживял в близост до бащината си къща, а родителите му едва го познали след дългата раздяла. Той отказал да се върне в богатия дом и останал в колибата си.

Светецът се хранил единствено с хляб и вода, за да покаже, че човешкото тяло няма нужда от богати трапези. Повечето храни, с които го гощавали неговите родители, той събирал и раздавал на бедните.

Светският живот никак не вълнувал Алексий и той отдавал цялото си време в служба на Бог. Светецът се наказвал сам, когато изпитвал колебания. До смъртта си живял в себеотрицание и служба на Бога, заради което получил званието човек Божи.

Свети Алексий прекарал по-голямата част от живота си в пълно мълчание, а след смъртта си бил канонизиран, защото се отказал от материалните облаги, за да се посвети на християнската вяра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest