sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Пробив: Учени забавиха скоростта на светлината

Пробив: Учени забавиха скоростта на светлината

MarianeMariane
Джедай
330112164
Светлина в Космоса

Учени от Шотландия постигнаха невероятен успех, след като успяха да забавят за постоянно скоростта на светлината. Трябва да припомним, че скоростта на светлината във вакуум е 299 792 458 метра в секунда и досега се смяташе за абсолютна константа.

Когато светлината преминава през материали като вода или стъкло, тогава тя намалява скоростта си за кратко. След преминаването си в нормалното пространство обаче тя отново възвръща константната си стойност.

Не това се е случила с фотоните, с които двамата учени Жаклин Ромеро и Даниел Джовани са експериментирали.

Космическа светлина

Първоначално те построили специална писта за фотони (отделни частици светлина), дълга един метър.

По пистата пускали двойки фотони, като изучавали промяната на скоростта им в различни среди. Единият се движел в нормална среда, а другият - в среда с различна плътност.

В продължение на две и половина години Ромеро и Джовани карали фотоните да се състезават, преминавайки през различни препятствия.

Светлинен тунел

Пробивът дошъл, когато изпратили фотони през специална маска, караща ги да забавят за постоянно скоростта си на движение.

Те открили, че фотонът, преминал през маската, не само забавя движението си с няколко милионни от метъра спрямо фотон в нормална среда, но забавянето в скоростта се запазва и след излизане от маската.

Маската, която двамата учени конструирали, била изработена от течни кристали и контролирана от компютър.

Сензационните резултати от опита на шотландските учени от университетите в Глазгоу и Хериот-Уат са публикувани в списанието Science Express.

Ако данните от експеримента им бъдат доказани, това може да промени коренно начина, по който физиката разглежда светлината и схващането, че скоростта ѝ е абсолютна константа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest