sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Археология»Скелети с вериги от 1 век шашнаха археолози

Скелети с вериги от 1 век шашнаха археолози

Скелет

На страховита находка попаднаха археолози при разкопки на древно римско гробище в югозападната част на Франция. Изследователите намериха шест скелета, един от тях детски, погребани оковани в железни вериги.

Оковите били заключени около глезените на три от скелетите, а един от намерените е имал окови на врата си. Детето е било оковано за китката. Скелетите са намерени сред стотици други човешки останки в близост до древен амфитеатър, в който се разигравали гладиаторски битки.

Античната арена побирала между 12 000 и 18 000 души. Специална секция в нея била наречена Врата на мъртвите. През нея изнасяли загиналите гладиатори до мястото на последния им сън.

Експертите смятат, че мястото, на което са открили човешките останки, е специален некропол, съхраняващ телата на хората, загинали на арената може би още през първия и втория век след Христа. Обикновено римските некрополи са били разположени извън градовете в провинцията и са използвани за погребения и кремации.

Сега археолозите се надяват да разберат повече за тези погребения. Дали хората, намерили покой там, са живели в района на Северна Франция, или са пришълци. Стремежът им е да определят как всеки погребан е починал и статута му приживе.

Археологически Разкопки

Първоначалният анализ показва, че погребението е повече от скромно. Единствено детето е погребано с монети върху очите си. Според римската традиция на духовете на починалите били необходими пари, за да пресекат реката в света на мъртвите, отбелязва Дейли Мейл.

Това не е първият път, в който археолозите откриват древни човешки скелети, погребани в окови. През 2005 г. изследователи намериха човешки останки в Йорк, Англия, също датираща от периода на римското владичество.

Един от скелетите в масов гроб бил окован с железни окови, прикрепени към глезените, а отрязаната му глава се намирала на гърдите му.

Изследователите в момента предполагат, че намерените скелети в Северна Франация са били на роби, престъпници или гладиатори. Последното предположение се подкрепя от факта, че на някои от костите са открити следи от ухапвания, което предполага, че може да са убити от животни на гладиаторската арена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest