Дърветата, които предпазват от нещастия и злини
Trees That Protect Against Misfortune and Evil
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Дърветата, които предпазват от нещастия и злини

Дърветата, които предпазват от нещастия и злини

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k914
Дърветата, които предпазват от нещастия и злини
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

В българската народна традиция има три дървета, които могат да се използват за предпазване от нещастия и злини. Те носят в един дом здраве, дълголетие и голямо щастие.

Дрян

Дрянът се използва като магическо дърво, което внася надежда, здраве, дълъг живот и късмет в един дом. В миналото от дрян са се правили най-здравите оръжия.

Дрянът се приема като магическо дърво, символизиращо здраве, заради здравата му и жилава дървесина, която присъствала в много български ритуали.

Магични дървета: Дрян

От дрян е пръчката, с която на Игнажден полазникът разръчква огъня. Криваците и сурвачките на коледарите, известяващи идването на Коледа и Нова година, също са от дрян.

На трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да има дрянови пъпки заедно с другите храни за здраве и късмет. За здраве и късмет дрянът задължително присъства на сватби и кръщенета.

Ясен

Смята се, че ясенът е дърво, което носи щастие. В някои коледни песни това дърво е възпявано като райско. За дървото се казва, че има невероятната способност да пропъжда зли духове.

Магични дървета: Ясен

В миналото листата на ясена са използвани, за да се лекува ухапване от змия.

От ясен се е правила кобилицата на младите моми, защото се е вярвало, че змейовете и самодивите се плашат от него. Заради това поверие овчарите също правели гегите си от ясен.

Някои християни не харесвали дървото, защото го смятали за езически символ, който е обитаван от зли демони. Въпреки това те използвали листата му, за да лекуват раните си.

В Древността използвали ясена, за да отгатнат бъдещето, а от клоните му се правели амулети за защита.

Магични дървета: Явор

Явор

Най-предпочитаното дърво в българската митология в яворът. Ако на хората от миналото им се налагало да преспят на пътя, те избирали да легнат под явор, защото вярвали, че дървото ще ги предпази от злини.

От явор се правели кавалите на овчарите, тъй като според преданието музиката от това дърво пропъжда демоните и самодиви.

Чашите, от които младоженците отпивали вино в миналото, също били направени от явор, за да има между тях любов и разбирателство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
иле-ели
иле-ели
05.10.2014 14:03
дърветата трябва да се пазят!
7
1
синьо
синьо
05.10.2014 11:17
Обитателя се казва нагул, естествено може да кажем, че ще ни се стори нагъл. Имат ограничен обхват. Тарикати си дялат имената по дървета с цел или да са като нагули, или да за здрави и яки като дървото с техните инициали. Когато нарежат такива дървета, наглия егоист губи от силата и възможностите си.
1
1
blue
blue
05.10.2014 14:20
само супер е достатъчно
1
1
иле-ели
иле-ели
05.10.2014 14:02
не се прави на умен, защото си супер прост!
2
0