sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Домашните любимци тормозят съня ни

Домашните любимци тормозят съня ни

Котки

Домашните любимци пречат на съня на своите стопани – оказва се, че един на всеки двама собственици на пухкав питомец не си доспива. Причината най-често е в това, че животните ги будят прекалено рано.

Собствениците на животни твърдят, че губят поне час и половина сън, защото любимецът започва да драска, да мяука, да лае или просто се качва при тях и окончателно да ги събужда. Направено е проучване във Великобритания, като участие са взели 1000 собственици да домашен любимци.

Резултатите показват, че 54 на сто от всички тези хора се оплакват, че домашният им любимец им причинява твърде много стрес.

Стопаните обясняват, че техните питомци по принцип са послушни и не правят никакви бели. Единственото, от което могат да се оплачат, е ставането сутрин поне 90 минути преди плануваното.

Не при всички собственици на животни нещата стоят по този начин – за 47 на сто от анкетираните най-големият проблем, който имат с домашните си любимци, е мяукането или джавкането.

На втора позиция е поставено драскането по вратите, което и котките и кучетата умеят. 28 % от анкетираните заявяват, че любимците им започват друг вид атака, ако до момента на са успели да събудят стопаните си.

Събуждане

Най-често пухкавите приятели се качвали при своите стопани и започвали да си просят храна или се опитвали да „се гушнат“ при тях, което разбира окончателно ги събужда.

За 22 на сто от проучваните ставането сутрин често се превръща в малък кошмар – те споделят, че пухкавите им любимци почти всяка нощ се качват върху тях късно през нощта с цел да ги накарат да станат. От одраскване или ухапване през нощта се оплакват едва 3 на сто от запитаните британци.

Останалите навици, които могат да се определят като неприятни, са бясното тичане из хола, което е изключително присъщо на котките и скоростните обиколки из апартамента.

Не на последно място, собствениците на котки и кучета смятат за неприятен навик и сядането върху лицето, докато стопанинът им все още се опитва да спи.

Все пак всички, които трудно успяват да се наспят заради любимците си, не бива да заправят, че са си взели животно у дома напълно доброволно.

И ако в крайна сметка успеят да погледнат от забавната страна на нещата, ще осъзнаят, че домашните им любимци всъщност се грижат за тях, като не им дават възможност да проспиват деня си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Вили
Вили
04.01.2015 00:43
Обичам моята котка да спи до мен.
3
0
....
....
28.09.2014 13:49
Явно анкетираните не са се погрижили за възпитанието на животните си.Като стопанин на домашни любимци мога да потвърдя,че всичко опира до подхода към животното.Моите ги научих да не правят така...
Колкото до тези хора които имат животинки с лоши навици,ясно е,че ако истински обичат любимците си жертвата си струва.Пък и плюсовете са повече от минусите-доказано е,че котките и кучетата усещат различните болести и дори ги лекуват,например надушват рак,лекуват главоболие,държат депресията далеч от самотниците и куп други...Но това са неразбираеми неща за хората необичащи животните и може би за тези които никога не са имали домашен любимец.Човек първо трябва да има животно което много обича за да разбере...
9
0
****
****
25.09.2014 21:47
Нема страшно - кучелюбците си го изкарват на когото успеят с помоща на своите домашни заклинатели!
5
0
намордник като риза
намордник като риза
27.09.2014 08:42
Разбира се - психиката е под контрола на кученцата - тя всъщност е псЕхика! Затова всеки против куче е всъщност против себе си.

Не бъдете луди, бъдете правилно с кучеата, ъъъъ... Българи!
2
0
ghn
ghn
26.09.2014 23:34
психопат
1
0