sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Интересни факти от живота на Изабела Кастилска

Интересни факти от живота на Изабела Кастилска

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983525
Изабела Кастилска

Изабела I Кастилска е католическата кралица на Кастилия и Леон, която оставя ярък отпечатък върху управлението на Испания. Съдбоносните решения, които тя е взимала през годините, са оказвали векове наред влияние върху Испания и Латинска Америка, та чак и до днес.

За испанците кралица Изабела и крал Фердинанд Арагонски са сред най-обичаните исторически личности, които се смятат за обединители на държавата. И макар че Фердинанд не изпъква с кой знае какво, Изабела е сред най-ярките фигури.

Изабела е родена в град Мадригал, кралство Кастилия (днес част от Испания) през 1451 г.

Към края на 60-те години на XV век Изабела е най-вероятната наследница на кастилския трон. Тя е най-богатата принцеса в Европа и мнозина желаят ръката ѝ. Въпреки съпротивата на нейния полубрат Енрике IV, през 1469 г. осемнадесетгодишната Изабела се омъжва за Фердинанд, наследника на трона на Арагон.

През 1479 г. след борба за трона Изабела заедно с Фердинанд застават начело на Кастилия. Любопитен факт за Изабела Кастилска е, че още на 3-годишна възраст тя е сгодена за бъдещия си съпруг. Няколко години по-късно брат ѝ - Енрике, разваля годежа, за да е бракосъчетае за брата на Фердинанд. Крал Хуан II Арагонски - бащата на двамата, обаче отказва да се случи.

Така се започва дълга поредица от опити за сгодяване на Изабела. Следващият ход на Енрике е да сгоди сестра си за португалския крал Афонсу V. Изабела обаче категорично отказва, тъй като кралят е много по-възрастен.

След поредица от неуспешни опити, Изабела все пак е омъжена за Фердинанд. До този ход обаче не се стига лесно, тъй като двамата имат роднинска връзка - те са втори братовчеди, което изисквало бракът да се сключи след специално папско разрешение. Папата обаче не казва нищо, страхувайки се от влошаване на отношенията между папството и Кастилия, Португалия и Франция (които също са заинтересовани от този брак).

Родриго Борджия е този, който издейства папската була за подкрепа на брака между двамата братовчеди. На 19 октомври 1469 година се състои тайна сватба, която в последствие е оспорвана от брата на Изабела. Той лишава Изабела от наследяването на трона и посочва за свой наследник дъщеря си Хуана, но малко след това умира внезапно. Изабела е провъзгласена за кралица, но възниква война между поддръжницата на двете дами - т.нар. война за кастилското наследство.

Войната продължава до 1479 година и Изабела става пълноправна кралица на Кастилия.

Изабела и Фердинанд управляват заедно 25 години. През цялото време те се опитват да създадат единно испанско кралство, ръководено от силна монархия.

През 1492 г. завладяват Гранада - единствената част от Иберийския полуостров, останала под мюсюлманско владичество.

Изабела заедно със съпруга си стоят в основата на основаването на популярната испанска Инквизиция. Тя се оглавява от личния изповедник на Изабела - фанатизирания монах Томас де Торкемада.

През 1492 г. Изабела и Торкемада подписват указ, според който всички испански евреи трябва да приемат християнска вяра. Ако не го направят, се задължават в четири месечен срок да напуснат страната. Много от тях загиват, преди да достигнат до желаната свобода.

През 1502 г. всички мюсюлмани в Испания също са поставени пред подобен избор – или приемат християнската вяра, или напускат страната.

Преследването на религиозните малцинства по времето на Изабела Кастилска става причина за огромен емигрантски наплив на мюсюлмани към северните части на Африка и на евреи към Османската империя. Това обаче се отразява катастрофално на развитието на икономиката на държавата. Обяснението е много просто - по това време познанията на евреите за предприемачеството и търговията са много важен стимули за икономическото процъфтяването, от който икономиката на Испания в края на 15 век се лишава.

Експедицията на Колумб е финансирана от Изабела Кастилска

Откриването на Новия свят от Колумб, най-забележителното събитие по времето на Изабела, става възможно именно благодарение на финансиране от нейна страна.

Интересен факт е, че Колумб три пъти получава отказ за субсидиране на своите експедиции в търсене на Индиите.

През 1492 г. съдбоносната експедиция получава финансова подкрепа на кралство Кастилия и успява успешно да завърши мисията си. В резултат голямата част от Южна и Средна Америка се превръща в испански колонии. През 1494 година Фердинанд, Изабела и португалският крал подписват т.нар. договор от Тордесиляс, с който си поделят света извън пределите на Европа.

През 1503 година Изабела Кастилска създава Секретариата на Индиите, по-късно превърнат във Върховен съвет на Индиите.

Изабела има четири дъщери и един син. Умира през 1504 година, твърде млада - на 53-годишна възраст. Погребана е в катедралата в Гранада, чийто строеж тъкмо е завършен.

През последните години от живота си Изабела Кастилска прави опити да укрепи връзките на страната с другите монархии в Европа, като така се надява да отблъсне френските апетити към Апенините. С тази цел жени сина си Хуан за Маргарита Австрийска. Това поставя началото на обвързването с Хабсбургите. Най-голямата ѝ дъщеря пък е омъжена на португалския престолонаследник Мануел. Най-малката ѝ дъщеря е обвързана с английския крал Хенри VIII, а средната - с херцог Филип Хабсбург.

За съжаление плановете ѝ постепенно се провалят, тъй като синът ѝ и най-голямата ѝ дъщеря умират, а малката ѝ дъщеря страда от психическо разстройство.

Все пак управлението на Изабела Кастилска издига до невиждани нива кралската власт в Кастилия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest