Рибите имат учудващо дълга памет
Fish Have Surprisingly Long Memory
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Рибите имат учудващо дълга памет

Рибите имат учудващо дълга памет

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Рибка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Изследване на британски учени установи, че рибите могат да помнят дадено събитие две седмици, а не няколко дни, както се смяташе досега. С това проучване бе разрушен мита за краткотрайната памет на рибите.

В британският вестник Телеграф екипът от експерти заявява, че е успял да обучи група африкански цихлиди – вид сладководна риба, да намира определено място в аквариума, където винаги ще има храна.

Обучението на рибите е отнело три дни на учените, след което рибите знаели къде точно в аквариума да търсят храна.

След 12-тия ден обаче водните създания започнали да изпитват затруднения с намирането на точното местонахождение, а след точно две седмици, напълно забравили наученото.

С експеримента си изследователите успяха да докажат, че паметта на рибите не е толкова кратка, както се смяташе и съществата имат доста повече умствени заложби.

Сред представителите на рибите има и отровни видове като рибата камък, в чийто гръб са разположени 13 шипа, пълни с отрова, която е смъртоносна за човека.

Рибки

Рибата камък плува във водите на Австралия и Югоизточна Азия.

В природата съществуват повече от 20 000 вида риби, които се делят на три групи - безчелюстни, хрущялни и костни риби, като 90% от тях са костни.

Най-голямата риба е китовата акула. Тя достига дължина от 18 метра и се храни единствено с планктон. Рибите са една от шестте основни групи животни и са приспособени към живот изцяло във водата.

Първите останки на риби са намерени в Камбрия и се смята, че датират от преди 510 милиона години.

Температурата на рибите е същата като на заобикалящата ги среда, заради което те се определят като студенокръвни представители на животинския свят.

От приказните истории е взет популярния образ на златната рибка, за които легендите казват, че може да сбъдва желания.

Точно златната риба обаче е една от най-лакомите аквариумни рибки - въпреки че току що сте ги нахранили, те с удоволствие биха хапнали отново, няколко минутки след това. При подходящи условия те могат да живеят до 20 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest