Астрофизици откриха 3 масивни черни дупки
Astrophysicists Discover 3 Massive Black Holes
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Астрофизици откриха 3 масивни черни дупки

Астрофизици откриха 3 масивни черни дупки

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Черни дупки
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Екип от астрофизици от Холандия, Великобритания, САЩ, Унгария и Австралия откриха космическа система, в която има три масивни черни дупки. Системата е наречена J1502+1115.

Проучванията около галактиката са публикувани в списание Нейчър, а учените заявяват, че тя се намира на 4 милиарда светлинни години от Слънчевата система.

Две от трите свръхмасивни черни дупки на J1502+1115 образуват тясна двойна система, която кръжи около общ център на масата с третата черна дупка.

Астрофизиците смятат, че съществуването на такива обекти позволява да се провери Общата теория на относителността.

Гравитационните полета, създавани от черните дупки, изкривяват пространство-времевия континиум и могат да доведат до възникване на достатъчно интензивни гравитационни вълни, които вероятно астрономите ще успеят да уловят.

Да се уловят черни дупки не е никак лесно.

Черна дупка

Те се забелязват само заради микровълновите импулси, които излъчват. Черни дупки, които не излъчват светлина и микровълни или друго подобно лъчение, са трудни за наблюдение.

Масата в тези обекти може безкрайно да се натрупва и да се компресира, като черната дупка трябва да продължи съществуването си и да бъде източник на гравитационно поле.

Изследването на екипа от астрофизици ще им позволи да разберат механизмите, при които се образува една галактика, в която участват и черни дупки. Освен това ще могат да се наблюдават гравитационните вълни и да се опишат параметрите на Вселената.

Миналата година изследване на университета в Цюрих стигна до заключението, че нашето Слънце е обвито от загадъчна тъмна материя, от която зависи и биологичният живот на Земята.

"99% сме сигурни, че тъмната материя се намира в непосредствена близост до Земята и е разположена около Слънцето" – заяви професор Силвия Гарбари, която беше един от ръководителите на изследването.

Изводът е бил направен от учените върху основата на най-нови математически модели, отчитащи разпределението на масите в многобройните галактики.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest