sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Тази неделя честваме Петдесетница

Тази неделя честваме Петдесетница

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k895
Църква
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Тази неделя православните християни честват един от най-големите празници в календара – Петдесетница. Днес се отбелязват точно 50 дни след Великден.

Според библейските текстове точно 50 дни след Христовото Възкресение Исус Христос заедно с Божията майка и апостолите слизат на Земята, за да основат християнската църква.

Преданията разказват, че на Петдесетница Йерусалим се напълнил с поклонници, които започнали да се молят на планината Синай.

Дванадесетте Христови апостоли заедно с Божията майка също се включили в молитвите, като се събрали в къщата, където преди повече от 50 дни се състояла Тайната вечеря.

Икона

Докато се молели, се чул шум от силен вятър, който изпълнил цялата къща, а над главите на всеки един от молещите се се появили пламъци, приличащи на огнени езици.

Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели.

Огнените пламъци били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи по Земята.

С това се поставят основите на християнската църква, а учениците на Христос от този ден започнали да проповядват неговото учение.

Петдесетница винаги се чества в неделя и се отбелязва като рожден ден на Христовата църква.

Щастие

По този повод във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена празнична Света Литургия.

Днес ще се четат специални коленопреклонни молитви и в храмовете ще се хвърля шума като символ на вихъра на Светия Дух. В молитвите на Петдесетница се спомня за починали родители и братя.

Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух.

Според Стария завет евреите са чествали Петдесетница, за да се отблагодарят за спасението си след скитането в пустинята.

Този празник се е отбелязвал като празник на ечемика, като са се приготвяли специални обредни хлябове и са се правели жертвоприношения с животни.

От 15 юни започват Петровите пости, които ще продължат до Петровден – 29 юни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest