Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме мъченически загиналата Света Валерия

Почитаме мъченически загиналата Света Валерия

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k735
Почитаме мъченически загиналата Света Валерия

На 7 юни Българската православна църква почита паметта на Света мъченица Валерия. Днес имен ден празнуват всички с името Валери и Валерия.

Света Валерия е родена в град Кесария, Палестина, когато все още се извършвали жертвоприношения. Светицата заедно с приятелките ѝ Мария и Кириакия решават да се отрекат от фалшивите идоли и да се опълчат срещу езическите ритуали.

Младите жени бягат от града и се отдават на строг пост и молитва към Бог, който да утвърди принципите на християнството.

За отказа им да се кланят на идолите разбрал управителят на града, който искал да ги принуди да се отрекат от Христос.

Валерия, Мария и Кириакия се укривали в малка къща, постели и редовно се молили за унищожението на идолите, за да не се извършват вече езическите ритуали по жертвоприношения.

Но те били открити и отведени при управителя на Кесария. Той обещал да пощади живота им, ако се съгласят публично да се отрекат от христовата вяра. Те обаче отказали и за наказание били екзекутирани.

В католицизма също има канонизирана светица на име Валерия, като католиците също почитат паметта ѝ на днешния ден. Тя е известна като света Валерия Миланска.

Католическата света Валерия е родена в Милано и е убита от войници, защото е помагала при християнските погребения, след като приела християнството.

Тя е била дете на богато семейство и е омъжена от родителите си за свети Виталий. Ражда му синове с имената Протосий и Геврасий.

Заловена е от римските войници, докато помагала за поредното християнското погребение и е била обезглавена пред Колизеума. Тялото ѝ е открито години след убийството ѝ и погребано по християнски обичай в катедралата Свети Себастиян.

Вижте още: Тайнственото значение на името Валерия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
44
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Търсещ
Търсещ
18.12.2014 07:31
Интересно ми е на базата на какво се правят тези заключения за душите на починалите. Ако на черешова задушница Господ ги прибира, къде са били до тогава? Какви достоверни източници се ползват за да се достигне то това заключение? Ако прозорецът е затворен, душата няма ли да може да премине ... примерно през комина?
3
4
Една
Една
07.06.2014 15:25
Бог да прости починалите ни близки..., светла им памет!
3
0