Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Легендите за коледните символи

Легендите за коледните символи

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Дядо Коледа

Всяка година Коледа идва със своите символи като Дядо Коледа и коледната елха, но тези образи не са избрани случайно, а зад всеки от тях стои легенда, която обяснява ролята им на празника.

Дядо Коледа

Дядо Коледа е едновременно исторически и митологичен образ, който се свързва с раздаването на подаръци на Рождество Христово. По света той е известен и с имената Санта Клаус и Свети Николай.

Коледа

Образът на Дядо Коледа, който познаваме днес, в голяма стенен е създаден от компанията Кока-Кола за тяхна рекламна кампания в миналото.

В Древността човекът, който е раздавал подаръци на децата, се е наричал Свети Николай.

Според легендата той е живял през 300 г. и след като станал свещеник, раздал фамилното си богатство на децата, като спускал торби с подаръци през комините им.

Еленът Рудолф

Рудолф

Легендата за елена Рудолф тръгва от американското семейство Мей. В историята се разказва, че съпругата Евелин Мей била болна от рак и дъщеря ѝ Барбара много страдала за нея.

За да я утеши, баща ѝ Робърт измислил историята за елена Рудолф, който заради светещия си червен нос бил изолиран и неприет от останалите елени.

Според историята на Робърт Мей една вечер еленът се разхождал, когато неочаквано срещнал Дядо Коледа, който имал нужда от помощ, за да намира комините на къщите.

Така благодарение на светещия си нос еленът Рудолф станал водач на шейната на Дядо Коледа.

По-късно Робърт Мей написал измислената си история и я нарекъл „Нощта преди Коледа".

Коледна елха

Коледна елха

Смята се, че триъгълната форма на елхата символизира Светата Троица.

Древните легенди разказват, че в дърветата се крие безсмъртна сила, особено ако те са вечно зелени, за това украсявали домовете си с елхови клонки.

Звездата, която се слага на върха на елхата, символизира Витлеемската звезда, която първа известила за раждането на Исус.

Според много учени легендата за елхата като израз на Коледа произлиза от Мартин Лутер - основател на Протестанството. Разхождайки се в гората, той видял звездите през клоните на елхата и решил да занесе вкъщи едно дърво, което децата му закичили със свещички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
55
42
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ivan
ivan
25.12.2014 22:19
Коледа, както и много други христиански празници са заимствали по-стари обичаи и са нагаждани спрямо светците. Вземани са народните обичаи, за да бъде по-достъпна и общоприета христианската религия от хората по света. Написаното по-горе е интересно, чел съм и други подобни неща за коледните символи. В древността човекът, който е раздавал подаръци на децата, се е наричал Свети Николай( Санта Клаус). Той живее в Лапландия и влиза през комините на къщите около полунощ и раздава подаръци на послушните деца.
2
0
Andreia
Andreia
26.04.2014 13:45
интересно е
0
0
valka
valka
04.01.2014 11:08
интересно е как им е хрумнало..и как тези измислици са останали в историята..Дядо Коледа, еленът Рудолф и т.н.
2
1