Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Християните почитат Света Екатерина

Християните почитат Света Екатерина

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Християните почитат Света Екатерина

Днес православната църква отбелязва деня на Света Великомъченица Екатерина - покровителката на здравето в семейството.

На този ден имен ден празнуват Екатерина, Катя и Катерина.

Според традицията в деня на Света Екатерина стопанката на всеки християнски дом трябва да замеси 7 или 9 питки. Ако в къщата има малки деца, тяхната майка трябва да раздаде тези питки на хората, които преминават около дома ѝ.

Света Великомъченица Екатерина е живяла в Александрия през III век. Тя е родена в знатно семейство и е изучавала медицина и философия. Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпратила при християнски отшелник, след което Екатерина станала пламенна поддръжничка на вярата.

Младото момиче е успяло да привлече жената на императора и много мъдреци към християнската вяра във векове, когато християните са били преследвани, и затова е осъдена на смърт.

Екатерина загинала на 18 години, посечена от меч, защитавайки християнската си вяра. Първоначално Екатерина е била осъдена на смърт чрез разпъване на колело, но колелото се е разпаднало, когато тя го е докоснала с тялото си.

В нейна чест са създадени много църкви и манастири. Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като колелото на Екатерина.

Пита за Света Екатерина

В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват пита и малко кравайче, което намазват с мед.

Питата се раздава за здраве, а кравайчето се окачва на врата на детето, за да го предпази от шарка.

В Родопската област светицата се почита против тежки болести и висока температура. На Света Екатерина жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието денят на Света Екатерина се празнува против мишки или т.нар. Миши празници.

Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, а раздават със затворени очи варени боб или царевица, за да затворят очите на мишките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest