Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха уникална гробница на тракийска жрица

Откриха уникална гробница на тракийска жрица

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k721
Траки

В близост до село Свещари български археолози, ръководени от професор Диана Гергова, откриха гробница на тракийска жрица, каквато се намира за първи път в България.

Според специалистите гробницата може да се датира към IV–III в. пр. Хр.

Тя е облицована с масивни дъбови греди, а подът имал специално покритие, благодарение на което се е запазил стабилен и до днес.

Експертите са намери край останките на жрицата множество магически предмети като брадвички, глинени човешки фигури и чашка с отвори на дъното, които свидетелстват за езотеричната дейност, с която жената се е занимавала приживе.

В средата на гробницата е открит ритуален комплекс, боядисан в червено и черно, за който се смятало, че е характерен единствено за гетите.

Професор Гергова разкри, че до този комплекс е открит и друг олтар с формата на пресечена пирамида.

Подобен полихромен олтар се открива за първи път и може да хвърли нова светлина върху жреческите дейности в древните общества.

Тракийски гробници

Сред интересните находки са и бронзови фигури, стъклени мъниста, култови предмети, останки от сребърна чаша и златни апликации.

Повечето предмети, които археолозите са открили, са били разделени на отделни части, тъй като много често траките са разчленявали не само човешките останки, но и предметите, които са погребвани с тях.

Проучванията на гробницата ще продължат до края на месеца.

В момента експертите изграждат специална защитна постройка, с която да предпазят откритието си от тежките зимни условия.

Спонсор на тези разкопки е японската телевизия TBS.

В края на септември миналата година край могила в село Свещари беше намерено дървено сандъче с много златни накити.

Сандъчето е съдържало рекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме.

В разградското село Свещари беше намерена и известна тракийска гробница, открита през 1982 г., която неотдавна беше включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

В намерената тракийска гробница бяха открити останките на гетския владетел Дромихет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest