Кое е първото безсмъртно същество на планетата?
What is the First Immortal Creature on the Planet?
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Кое е първото безсмъртно същество на планетата?

Кое е първото безсмъртно същество на планетата?

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k721
Медузи

Теориите, които твърдят, че всички същества на Земята са смъртни, бяха опровергани от учени, които откриха първият безсмъртен организъм.

Това е вид медуза, която притежава впечатляващата способност да трансформира тялото си и по този начин да живее вечно.

Медузата се нарича Туритопсис нутрикула и обитава основно тропическите води, макар че се смята, че произхожда от карибският басейн.

Същото същество е било открито и през 1883 г. в Средиземно море.

Тя е не по-голяма от 5 милиметра. Развива се от яйце, което преминава през вид ларва до полип, от който се образува и самата медуза.

Когато достига до полова зрялост, медузата отново се превръща в полип и отново повтаря жизнения си цикъл.

Световен океан

Останалите медузи след достигане на полова зрялост умират, но за изненада на учените Туритопсис нутрикула се подмладява.

Според доктор Даниел Мартинес животните, които започват по-рано полов живот, живеят по-малко в сравнение с животните, на които са им необходими няколко години, за да станат полово зрели.

Като се има предвид, че тези медузи не умират от естествена смърт, те са способни на прекалена репродуктивност, с която да нарушат естествения баланс в океаните.

За сега според учените няма опасност Туритопсис нутрикула да залее водните басейни, защото в океаните има много хищници, които се хранят с нейното потомство.

Но доктор Мария Миглиета смята, че вече е започнала една тиха инвазия на медузите по цял свят.

Специалисти по генетика и морски биолози активно изучават необикновената медуза, за да разберат как точно тя успява да предотврати процеса на стареене.

Процесът, през който тази медуза преминава, е наречен трансдиференциация – когато клетките се превръщат от един тип в друг.

Благодарение на този процес медузата е безсмъртна, но това не я прави неуязвима.

Методът на трансдиференциация при Туритопсис е вдъхновил учените да стартират научни проекти, с които да накарат стволовите клетки при хората да се самовъзстановяват и подмладяват.

Ако тези изследвания покажат ефективни резултати, може би процесът на стареене ще стане обратим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest