Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Суеверия за астероиди

Суеверия за астероиди

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983368
Астероиди

Смята се, че суеверията, свързани с комети и астероиди (доста близко по своето значение), като например страхът, че лошият късмет ще пристигне с Халеевата комета, нямат почти нищо общо с реалността. Тези суеверия нямат каквато и да е научна основа.

Всички достигнали до нас приказки, митове и легенди не са нищо повече от опит на древните философи за обяснение на природните явления и катаклизми. Така например елините смятали, че вулканите са нищо повече от свръхестествени затвори за престъпления срещу боговете.

Според римския поет Вергилий пък под вулкана Етна бил затворен гигантът Енцелад, а под Везувий - брат му Мимас. И когато те трептели, хората усещали тяхната агония; когато бучали, то това бил техният вик на отчаяние; а когато изригвали - това е тяхната лееща се кръв.

Метеор

Доста по-късно християнството обяснявало природните бедствия като правото на Бог да наказва вярващите и унищожава неверниците. Така например изригващите вулкани станали символ за пътя към Ада.

Такива символични значения се давали и на звездите. През онези години за абсолютно нормално и даже наложително се считало изучаването на небето, чрез което да се предскаже съдбата. Чрез звездите се отгатвало бъдещето и се предсказвали божиите планове.

Всички появяващи се внезапно комети и астероиди, без да следват никакви правила, са били възприемани като особени знаци по небесната сфера и възприемани като плашещи предзнаменования за епидемии, войни и земетресения.

Етна

Според римляните именно появата на огромна огнена звезда в небето е предизвикала убийството на Юлий Цезар, както и кръвопролитията в битката с Помпей. В Англия Халеевата комета е обвинявана за появата на чумната епидемия, а в Швейцария - за земетресенията.

Китайските астрономи имат по-различен подход от своите западни колеги. Те провеждат наблюдения и документират появата, движението и изчезването на стотици комети и астероиди.

Подобна документация съществува още от времето на династия Хан, в които тези движещи се обекти са описани като звезди с дълги опашки, подобни като на фазан или на метла. Различните форми са асоциирани с различни бедствия.

Въпреки че и в китайската традиция кометите и астероидите се свързват с предстоящи бедствия, то именно събраните от тях данни позволяват на по-късните астрономи да установят истинската им природа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest