sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Да се научим да баем

Да се научим да баем

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983525
Баячка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Ако в семейството ни няма баячка, която да ни предаде древното тайнство, то за да се научим да баем трябва да „откраднем” дарбата. Това става, когато скришом да се научат думите на баилната формула, както и съпътстващите я магически действия.

Още от древността по българските земи съществува феномена български народни лечителки, притежаващи тайнствено умение да лекуват с думи – баячки. И до ден днешен, макар и все по-рядко, се откриват възрастни жени, наследили тайнственото баяческо познание от своите майки и баби.

За да се научим да баем, трябва да се запознаем из основи с процеса. Баячката не бива да изрича на глас вълшебните си слова. Това трябва да става или наум, или шепнешком, иначе думите ще изгубят силата си и ще престанат да действат. И по традиция, баячката разкривала своите тайни едва преди смъртта си, като посвещава в тях единствено момиче или момче от рода си.

Баене

Наученото може да се използва чак на старини или след като старата баячка почине. Но колкото по-назад във времето остава тази традиция, толкова по-възможно е външен човек да бъде посветен в скритите тайни на баенето.

Най-популярното „заболяване”, което се лекува чрез баене, са уроките. Те се причиняват от човек с "лоши очи", т. е. със завистлив или злонамерен поглед. Особено податливи са малките деца и хубавите моми и жени.

Когато има съмнение за уроки, бабата баячка ги прогонва със заклинателни думи далеч от хората, в някое диво място, като например: “в пусти гори дека слънце не грее, дека ветър не духа, дека петел не пее, дека куче не лае, дека овци не блеят, дека кози не врещат”.

Използваните думи от баячките са различни. Болестта обикновено се определя като черна птица или черна крава с черно теле и черно мляко, сипано в черна паница в черна къща от черна жена.

Прогонва се със страховити заплахи. В други случаи, ако болестта е по-сериозна, се моли за милост, да "пусне" човека. Има и вариант баячката да призове на помощ добрите сили.

Друг важен фактор за това дали ще подейства заклинанието, е това кога се изпълнява то. Ако се бае на деца, това се прави по изгрев слънце. Ако ли пък се бае на мъж - срещу понеделник или четвъртък, на жена - срещу сряда и събота. Срещу самодивска болест пък се бае след залез слънце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
56
44
33
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
31.07.2019 00:26
Аз имам дарбата да бая и само искам да кажа, че не е важно кога баеш стига нещото с което баеш да е вярно
5
0
Мария Томова-Каллмир
Ц. Требе си церемония на дете без мензис. Аз съм я минала. Шаманско е. И сега съм отплетена отвсякъде
0
0
Знам
Знам
23.07.2015 14:40
Няма как да се научите на такова нещо ..то ако беше така всеки щеше да може...Първо това нещо не е занаят и не се краде казвам го защото го знам от личен опит.Не подценявайте силата на думите, не използвайте заклинания,които сте прочели в интернет и прочие това може да бъде опасно..Няма как човек да се предпази от уроки това е факт,но това не бива да ви подтиква към самолекуване..Използвайте силата на водата, тя отмива нечистотиите натрупани от негативна енергия
11
3
tq
tq
11.06.2015 14:35
da, taka e. ne sa i samo u4oki a i kylnene po daden adres. ne trqbva da se podcenqvat 4ernite sili i zlite hora. ima ne6ta koito sy6testvuvat a ne se vijdat, tova oba4e ne zna4i 4e gi nqma...
7
0
Ралица
Ралица
28.05.2015 11:16
Елена - писнало ми е от уроки..за вас може да е реклама измислица но ако сте на мое място повярвайте не е изобщо за пренебрегване!
3
1
Вв
Вв
27.06.2015 11:06
Аз съм същата, писнало ми е от всякъде вече, то ако не е всеки ден, през ден съм урочасана, нито червени конци, нито нищо,нищо не ми помага. БЛагодарна съм на тати и баба, че ме спасяват всеки път ..
А за тези, които не вярват в такива работи, просто не са го изпитали и не знаят за какво става на въпрос ..
11
2
0207
0207
24.10.2013 21:36
За да хваща баенето човекът който бае трябва да е с Люта кръв и освен това когато бъде разпознат от баяч-ка те го карат първо да се изпикае н БОДЛИВ ХРАСТ АКО ХРАСТА ИЗСЪХНЕ ЗНАЧИ СТАВА ЗА БАЯЧ И СЛЕД ТОВА ГО ПРОСВЕЩАВАТ!!!
2
10
Деси
Деси
28.07.2013 12:45
На мен едно момиче ми бая преди доста години. Когато бях малка често ми излизаха ечемици и седяха по няколко седмици. Един път това момиче, което беше с десетина години по-голяма от мен ми бая в момента, в който ми беше излязъл ечемик и след баянето на следващия ден ечемикът се скри и от тогава нататък не ми е избивал. Благодаря и от сърце :)
15
0
Катя
Катя
08.03.2015 19:54
Мен много ме уручасват винаги се обаждам на моя близка баба тя винаги ми прибайва и аз много й благодаря за това от сърце.
4
0
Пам
Пам
27.07.2013 09:41
Значи думите които трябва да произнасяме шепнешком против уроки са :
в пусти гори дека слънце не грее, дека ветър не духа, дека петел не пее, дека куче не лае, дека овци не блеят, дека кози не врещат..Така ли ?
8
5
ники
ники
06.05.2014 13:56
не, тези думи са казано по адрес на мястото, на което трябва да се прави баенето
5
5