sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Котките манипулират умело стопаните си

Котките манипулират умело стопаните си

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Котките манипулират умело стопаните си
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Собствениците на котки явно се досещат, но вече и учените доказаха, че домашните ни любимци са отдавна намерили начин да манипулират стопаните си, съобщава Би Би Си.

Изследване в университета в Съсекс показва, че котките използват определено мъркане, предизвикващо жал и умиление, за да накарат да им се обърне внимание и да им дадат храна. Това специално мъркане се различава от обикновеното мяукане и повече прилича на плач на бебе. Учените смятат, че котките нарочно използват този звук, защото е труден за игнориране.

Д-р Карън Маккомб, автор в изследването, споделя, че собствената й котка я вдъхновила за изследването.

С обикновеното мяукане те нищо не постигат, най-много да бъдат изхвърлени сутрин от леглото. На жалното мяукене може да събуди състрадание и да вдигне стопаните от леглото, за да дадат храна на любимците си.

За да се изследва случая, притежателите на котки били помолени да записват мъркането на своите котки - и обикновеното мяукане и жалното.

Котките манипулират умело стопаните си

Записите показали, че жалното мъркане е по-неприятно и трудно за игнориране от обикновеното мяукане. Според учените, това се дължи на способността на котките да издават високо- и нискочестотен звук по едно и също време.

Способността да мъркат жално развиват най-вече котки, които живеят сами със собственика си, а не в големи семейства, където на такова мъркане може и никой а не обърне внимание.

"Не сме сигурни какво точно става в главите им, но те се опитват да ни манипулират и като се научат го правят нарочно", казва д-р Маккомб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
44
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
фтс
фтс
05.10.2013 17:35
Берге, манипулира те, като те кара да се пристрастиш към това "успокояване". Истината е че котката, като всички от нейния род (лъвове, тигри, леопарди и прочие) обичат да се излежават и да дремят, а това действа успокояващо и на нас, защото ако се мята нещо около теб надали щеше да си спокоен ;)
8
1
Berge
Berge
16.06.2013 13:23
Haha, pylni gluposti. A kato legne i me uspokoqva psihi4eski i togava li me manipulira kotkata?? Maloumnici na ton sa horata.. :D
0
2
кейли
кейли
14.01.2012 08:54
забелязала съм,че има много случаи,когато котките мъркат фалшиво,един по-кух звук е,когато не им е особено приятно,но за да изхитреят за нещо
1
0
бери
бери
06.09.2011 13:22
Ха - ха! Така е, наистина. Когато обядвам котката ми Бери идва и мърка, и просто няма как да не и дам, просто си мисля, че ще ми се разсърди.
5
1