Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Историята на Великата китайскa стена

Историята на Великата китайскa стена

AdminAdmin
Администратор
659325
Историята на Великата китайскa стена

Великата китайска стена е почитана като едно от великите световни чудеса. Тя обхваща 6700 километра от източен до западен Китай и е на възраст на повече от 2000 години. Някои нейни части са или в руини, или са окончателно изчезнали. Стената се извива и прекосява планини, плата, пустини и ливади. Тя не е непрекъсната, а е изградена от няколко по-къси стени.

Хронология

5 в. пр. Хр.- 221 г.пр.Хр.

По време на периода на воюващите царства, царствата Ци, Хан и Цао изграждат дълги съоръжения, за да защитят собствените си граници. С цел да издържат атаките на по-малките армии, като тези на суордите и сперите, стените са изградени предимно от насипан пясък и земя.

221г.пр.Хр.

За да засили господството си и да се отбранява от хуните на север, император Цин заповядва стените, изградени от предишните царства, да се съединят и да се добавят нови. Това е образувало дългата Цин стена, започваща от днешната провинция Ляонин и привършваща в провинция Джиансу. След обединяването на Китай от седемте воюващи царства, императорът свързва останалите четири стари укрепления в северен Китай, които датират от около 700.пр.Хр (преди повече от 2500 години). По протежение на стената са поставени войски срещу нахлуващите номадски племена северно от Китай (хуните), а от стената се давали предупреждения за атака чрез сигнални огнъове.

Историята на Великата китайскa стена

През следващият милениум към тези прости стени са правени добавки и модификации, но основното конструиране на „модерната” стена е станало по време на династията Мин (1388-1644г. сл. Хр.).

1368-1644 г. след Хр.

Концепцията за Великата стена е съживена, последвана от разгрома на армията на Мин през 1449. Мин не успяват да сложат ръка над монголците и след успешни битки манджурските племена са победители. Мин са изготвили нова стратегия на предпазване от номадите, изграждайки стените около северните граници на Китай. Според монголският контрол, наложен в пустинята Ордос, стената последвала южния край, вместо да се свърже с Хуан Хе. По време на тази династия (1368-1644) Великата китайска стена е удължена до 6 400 км. и е възстановявана над 200 години, добавяйки й се наблюдателни кули, и оръдия.

По-късно династиите Хан, Суи, Северните и Джин поправят, преустройват или разширяват отделни части на стената на базата на огромни разходи.

1644 г.сл.Хр.

Конструкциите и ремонтите по стената са преустановени. Изградена била стена на юг, за да предпазва китайския народ от номадите и варварите.

Твърди се, че Великата китайска стена е единственият видим от хората обект от космоса или от луната, и то с невъоръжено око. Това не е вярно. Тя може да бъде видяна от земната орбита, но за разлика от легендата, не е видима от луната, твърдят астронавтите Нийл Армстронг, Джим Ъруин и Джим Лауъл.

Чрез западния контакт с Китай през 17-20в., славата на Великата китайска стена привлича и много туристи. През 20 век започва реставрация, а през 1987 тя е обявена за световно културно наследство. Днес част от Великата китайска стена, обхващаща около 80 км от Пекин, приема хиляди и хиляди туристи всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest