Древни проклятия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983527
Древни проклятия

Проклятията се свързват с древните народи, но истината е, че се използват и до ден днешен. Древните проклятия представляват набор от молитви, които, след като бъдат направени и изречени или прочетени правилно, причиняват зло.

Една от най-известните цивилизации, често прибягвала до тази прокоба, е римската. Наскоро учени от Университета в Сарагоса успяха да разчетат две оловни плочи от древния Рим. След цялостни изследвания, те са склонни да предполагат, че става въпрос за таблици с древноримски проклятия. Те са използвани за правене на черна магия и обслужване на зловещи сатанински литургии.

За да потвърди съмненията на изследователите идва и факта, че зловещите артефакти са намерени в разрушена гладиаторска школа. А всички сме чували поне веднъж в живота си за безмилостната жестокост на тези бойци.

Магически символи

След взетите въглеводородни проби се установи, че таблиците се датират още през 160 г. пр. Хр. Няма спор и какво е изобразено на двата артефакта – това е богинята Хеката.

В късната гръцка митология Хеката е изобразявана като богинята на магьосничеството и магията. В римската митология е по-позната като Тривия, т.е. " на трите пътя". Тя е описвана като разпътна блудница, обикаляща безлунните нощи със страшна свита от демони и стигийски кучета. Най–жестокият демон от обкръжението й е нейният син Емпуза. Той, подобно на познатите ни вампири, се храни с човешка кръв.

Проклятия

Образът на Хеката/Тривия сам по себе си е доказателство за способа, за който са използвани двата артефакта. Богинята от подземния свят имала позволението на владетеля на подземното царство – Хадес, при случай че я повикат, да се превърне в змия и да убива.

На едната оловна таблица е разчетено проклятие срещу гладиатор с името Порчелли и цялото негово потомство, а втората е адресирана срещу сенатор с име Фейст. Освен образа на богинята на мрака, върху плочите са изобразени и предполагаемите жертви, представени като мумии със скръстени ръце. Надписите върху артефактите са на латински език.

Освен в Рим, още във Византия проклятията са се считали за нещо нормално. Там било съвсем обикновено например документите от светската документация да завършват с проклятия.

Те били задължителен завършек на всеки императорски хрисовул или сигилион, като били насочени срещу онези, които дръзнат да нарушат императорските решения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
57
410
33
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Димитър
Димитър
05.04.2014 10:21
Проверете малко и вия напоследък какво е открито да видите че историята не е такава каквато си мислим че е много истини излазоха напоследък наяве ... Незнам за тази богиня но доказаха че Рим е създаден от славяните и от там трябва да гледаме за някакви съвпадащи божества .
3
5
lsdp84
lsdp84
29.01.2014 00:04
Незная гръцката нито римската митология,но този които го е писал това що не вземе да иде на психиатър,виж аз не изкам дате обидя приятел но преди да кажеш да пишеш такива неща се замисли,и отвори някоя друга книга за гръцката и римската митология,не обиждай митологията срамное,пич:-)
2
5
Маркизата
Маркизата
05.11.2013 22:03
хахахахаха! :Д смешно..
2
4
Dominik
Dominik
10.10.2013 19:02
Все едно чета приказка за червената шапчица . Моля някой да изпрати тази змия при мен че съм самотен и няма с кога да пия чай ;((
1
2
лилия
лилия
03.06.2013 20:40
сууууупер еее
1
1