Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Легенди за пиратски съкровища

Легенди за пиратски съкровища

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k879
Пиратски съкровища

Има много легенди, свързани с огромните съкровища на пиратите, които карат много хора по света да се опитват да ги открият.

В легендите за пиратските съкровища има и истина, тъй като понякога се случва някой търсач на изгубени съкровища да успее да намери скъпоценности и монети.

Най-много съкровища на пиратите, според легендите, има в района на така наречения Златен триъгълник. Той се намира между източното крайбрежие на Южна Америка, остров Кокос в Тихия океан и Монреал. Този район е известен също така и като Триъгълникът на съкровищата.

Съкровища

В продължение на векове в южните морета са се водели сражения за златото на Америка и Индия. В резултат на тези битки част от заграбените от пирати съкровища са били заровени на различни острови или са потънали заедно с корабите им на дъното на морето.

През XVI век в Европа е пристигало с кораби златото на ацтеките и инките от Америка. Златото, натоварено на испански галеони, увеличило златният запас на европейските страни в пъти.

Английски пирати нападали испанските галеони, върху които били натоварени несметни съкровища. Много от пиратите били капери – те били на служба към британската корона. Дори някои от тях – например Франсис Дрейк – получили благороднически титли за златото, което донесли на страната си след плячкосване на кораби.

Пиратски кораб

Край Азорските острови спирали всички кораби, независимо дали пътували от Индия, Америка или Южна Африка. На островите те се запасявали с питейна вода и ставали лесна плячка за пиратите.

Във водите край островите са погребани десетки кораби. Според легендите португалският кораб Чагас, който потънал през 1594 година след нападение от пирати, е пренасял съкровища, оценени на два милиона златни монети.

Съкровищата на пирата Хенри Морган, които според легендите са заровени на остров Кокос, все още не са били открити от търсачите на злато и скъпоценности.

Според легендите база на пиратите в Карибско море е бил остров Пинос, който днес е кубинският остров Хувентуд. Тук са скрили съкровищата си пирати като Франсис Дрейк и братят французи Жан и и Пиер Лафит.

На малкия остров Амалия пък се намират според легендите съкровищата на пирата Едуард Тич, известен още като Черната брада. Тич карал някой от моряците да идва с него и да заравя съкровищата, а след това го убивал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest