Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Популярни суеверия за Баба Марта

Популярни суеверия за Баба Марта

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983364
Популярни суеверия за Баба Марта
3D куб Ubik за деца и възрастни-20%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
13.60 лв.
Виж ››

Навсякъде по света хората празнуват идването на пролетта. Само в България обаче този празник се посреща с традиции от старите времена.

Традицията на първи март е да се подаряват мартеници. Можете да ги видите закачени дори на котки и кучета. Класическата мартеница е направена от усукани заедно бели и червени конци, като понякога накрая има пискюли от същата прежда. Обикновено пискюлите са украсени със сини мъниста, пендари или конци с друг цвят.

Първоначално мартеницата е била възприемана като амулет, предпазващ от злите духове, даващ защита почти от всичко. Носейки мартеници през март, ще се сдобиете със здраве за цялата година.

Суеверието гласи: Ако не носиш мартеницата си през Март, Баба Марта ще ти изпрати лоша прокоба.

Обичаят за връзване на Мартеница на 1 март произхожда от древните българи, чиито жени са връзвали мартеници за бойна сила, здраве и дълголетие.

Митичната Баба Марта олицетворява пролетта. По случай посрещането и на празника се извършват обредни действия, за които се вярва, че ще предизвикат нейното благоразположение. Според вярванията Баба Марта е стара жена и е куца. Участниците в празниците трябва да са жени, моми и деца. Смята се, че тя не обича старите жени и те не трябва в никакъв случай да предизвикват гнева ѝ.

Суеверието гласи, че най-възрастната жена в дома трябва да почисти основно къщата преди изгрев слънце, да изнесе и простре навън червена тъкан - покривка, постелка, пояс или престилка. Смята се, че това ще зарадва Баба Марта и ще предизвика благосклонност към къщата и обитателите ѝ.

Мартеници

При посрещане на Баба Марта рано сутринта младите девойки трябва да излязат навън да ги види Баба Марта и да се зарадва.

Благовец - 25 март. Този празник се свързва със събуждането на животните и природата от зимния сън. А Баба Марта е тяхна господарка.

В цяла България са известни ритуали за гонене на змиите и гущерите. Помитат се дворовете, а сметта се запалва. Деца и младежи прескачат огньовете за здраве, дрънкат с маши и ръжени по метални съдове, като произнасят думите Бягайте змии и гущери, Благовец ви гони! . На места в България празникът е по-известен като Ората-копата.

Вижте още любопитни факти за мартениците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
44
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
tatqna
tatqna
01.03.2016 09:19
здравейте Валя :) в зависимост от деня който сме си намисли ли ? :)
0
3
Вълчица
Вълчица
01.03.2015 12:32
Забравили сте да споменете, че е хубаво на 1-ви да си намислите определена дата от месеца и в зависимост от времето на този ден може да се гаде за годината ви. :)
3
3