Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Ужас! Не мога да се събудя

Ужас! Не мога да се събудя

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k875
Събуждане

Понякога се случва човек да иска да се събуди, но да не може да излезе от състоянието на сън. Това се съпровожда със задушаване и силен пристъп на страх, който не е предизвикан от основателна причина.

Физиологически състоянието е близо до естественото отпускане на крайниците и невъзможност да се помръднат, което настъпва по време на фазата на бързия сън.

Биологическият смисъл на парализата по време на бързия сън се състои в това, че тя предпазва извършването на човек от действие по време на сън.

Състоянието, в което човек усеща, че не може да се събуди, обикновено продължава няколко секунди. Това е много неприятно усещане, но не нанася вреди върху организма.

Страхът на хората в подобно състояние да не могат изобщо да се събудят, да изпаднат в летаргичен сън или да умрат, е напълно неоснователен. Неприятните усещания преминават сравнително бързо, но оставят страхове у хората, които са ги изпитали. В продължение на минути и дори часове те продължават да изпитват страх и напрежение.

Спане

Когато са в такова състояние, хората имат усещане за тежест върху гърдите, както и усещане за присъствие на нещо зловещо в помещението.

Получава се сърцебиене, а понякога и усещане, че човек се премества от една страна на друга, като всъщност остава в едно положение. Често се случва човек да чуе гласове или стъпки наоколо, но отново не може да се събуди.

Това състояние възниква по-често при хора, които спят по гръб. Подобни състояние възникват само при естествено събуждане. Ако ви буди аларма, звънец на телефон или друг шум, не може да се стигне до подобно усещане.

За да се преборите с подобно състояние, трябва да избягвате стресови ситуации и да спите пълноценно поне осем часа на денонощие.

От това неприятно усещане можете да излезете, като движите очите си и езика си. Така организмът постепенно успява да се пребори с невъзможността да се движи или събуди.

Помага също така и спането на една страна. Тогава вероятността от изпадане в състояние, в което не можете да се събудите, е много по-малка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
46
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Дани
Дани
09.02.2013 22:54
На мен също ми се е случвало,но не можех да си отворя очите и се задушавах,сънувам нещо и не мога да си поема въздух и така в продължение на половин минута горе долу и после като се събудя пулса ми направо изригва .. И това ми се случва 1 път в 2-3 месеца..
0
1
Валйето
Валйето
30.01.2013 22:46
И аз съм изпадал в такова състояние.Отварям си очите и гледам как баба ми говори по телефона и викам чакай да ставам и не мога да си дигна главата сякаш е натежала супер много.Ама после се успокоих и пак заспах и така...
0
0
shh
shh
29.01.2013 22:38
Как мразя да ставам рано,дори алармата не чувам повечето пъти.
3
0
angel4e
angel4e
29.01.2013 21:17
На мен около 1 седмично ми се случвало до не мога да се събудя въпреки алармата,която е страшно силна, или въпреки ,че майка ми се е опитва да ме събужда многократно...,но пък често спя по около 5 часа и може би заради това.Преди обаче всеки ден(тогава си спях по около 8 часа) и се събуждам стресната , много напрегната(сякаш ми предстои матура) и с тежест при дишане.Можете ли да ми кажете какви вреди нанася,защато това при мен е почти ежедневие....
0
0
Андрей
Андрей
29.01.2013 07:53
Да, но точно тогава не си се събудила с алармата 100% , Йоана!
И аз съм изпадал в подобна ситуация :) Все едно са ти дали шът дауна :D
0
0
Йоана
Йоана
28.01.2013 17:33
Само с едно не съм съгласна.Понеже ми се е случвало не веднъж искам да изтъкна че аз се будя с алармата на телефона си всяка сутрин.
0
0