sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-малкият месояден динозавър открит в Aмерика

Най-малкият месояден динозавър открит в Aмерика

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669366
Най-малкият месояден динозавър открит в Aмерика

Най – новият динозавър в Северна Америка имал чертите на чудовище – много остри нокти, тяло на бегач и сходни черти с динозавъра Velociraptor, от Джурасик парк. Ново проучване твърди, че най – малкият месояден динозавър известен в Северна Америка е Hesperonychus elizabethae , 19 инча висок (50 см.), на възраст 75 милиона години, споменава National Geographic.

В много отношения, новите видове динозаври, открити в Алберта, Канада, изглежда, че са миниатюри в сравнение с далечния им братовчед Velociraptor.

Но внимателен анализ на чертите на Hesperonychus, навежда на мисълта, че новите видове са по - тясно свързани с приличащите на птици динозаври: четири крилатия Microraptor и пернатия Sinornithosaurus.

Защо малките динозаври са голяма работа?

За палеонтолозите, малките и редки открития в повечето случаи са по – добри от големите. Когато животното умре, неговите останки могат да бъдат унижожени по много начини. Хищниците или тези, които се хранят с мърша могат да изядат тялото и да сдъвчат костите му. Вятъра, дъжда, реките, могат да потрошат и отнесат останките. Дори погребаните скелети имат малък шанс да отцелеят, поради ерозията, топлината и подземното налягане. Обкръжени от такива сили, малките скелети едва ли имат шанс, което обяснява защо палеонтолозите са толкова ентусиазирани при откриването на такъв малък хищник, който е на възраст 75 милиона години.

"Прекрасно е да се намери такова малко животно", казал Кевин Падиан, палеонтолог в университета Калифорния, Бъркли. Зверството на малките видове, почти бе пропуснато от откривателя на динозавъра.

Чудото от малки открития почти липсва при откривателя на динозаврите. "Когато за първи път бил открит вида, дори откривателката му не знаела, че това е динозавър, заради това че бил много малък на размери, въпреки че преди това тя била открила много динозаври”, каза учения, съавтор Филип Кюри – палеонтолог в университета в Алберта.

Изследване отблизо показва, че ребрените кости на малките хищници са подобни на тези на Velociraptor. Тези кости също така са сляти, като това се наблюдава само при възрастните.

Едно от малкото неща, които се знаят от изследователите за Hesperonychus са пръстите им и тазовия пояс. Без повече кости е трудно да се направи предположени как точно е изглеждал динозавъра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest