sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древните изобретения на ацтеките

Древните изобретения на ацтеките

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Древните изобретения на ацтеките

Ацтеките са били големи изобретатели. По рисунките и описанията на процеса на металолеене, запазени в някои ацтекски писмени документи, се вижда как са работили древните металурзи и бижутери.

Те правели модели от специален вид глина и я покривали с тънък слой восък, върху който лепили още глина. При нагряването на формата восъкът се топял и в нея се образувала кухина, която с точност възпроизвеждала конфигурацията на моделите.

В тази кухина наливали разтопено злато или сребро и след като металът изстивал, вадели готовото изделие от калъпа. Оставало само да полират готовото изделие.

Трудността в създаването на калъпи се състояла в това да се създаде около восъка обвивка, която да издържи на горещината на разтопения метал. Но древните ацтеки били перфекционисти и успявали да се справят с предизвикателствата на занаята.

Ацтеките не успели да изобретят азбука, но били близо до това, тъй като пиктограмите им се използвали не само за понятия, но също така и за определени звукови съчетания.

При изчисленията си ацтеките използвали 20-цифрена система. Числата до деветнадесет се изписвали като точки, а цифрата 20 – със знаме. В съкратения вариант пет точки се заменяли с една чертичка. Те можели да умножават на втора и трета степен.

Ацтеките били прочути с уникалните си огледала, които създавали от добре обработена полирана платина. Все още не се знае как са успявали да топят платината, тъй като тя се топи при температура над 1700 градуса.

Но може би най-известното изобретение на ацтеките е шоколадът. В древността те се гощавали с напитка от какао, която символизира високото социално положение на този, който може да си позволи да я пие.

Преди европейското нахлуване ацтеките използвали какаото за приготвянето на специална церемониална напитка, която се сервирала само на аристократите по време на тържествени церемонии. Зърната на какаото били използвани също така и като разменна монета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
муцунката
муцунката
19.07.2012 17:54
А ние само можем да го погубим, то и натам вървят нещата.
1
0
Бате Манчо
Бате Манчо
12.06.2012 21:23
Приятелю.............питай маите, що ацтеките няма да измислят колелото!!!
1
0
Николов
Николов
21.05.2012 12:46
На мен обаче така и не ми става ясно едно - как тези велики умове и големи майстори не са познавали колелото?
1
0
Стефан
Стефан
17.05.2012 17:19
Това доказва , че нашата цивилизация не е "върха на сладоледа". И древните са дали нещо на света.....
1
0