Значение на сънищата в Исляма
Dream Meanings According to Islam
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Значение на сънищата в Исляма

Значение на сънищата в Исляма

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
903180
Значение на сънищата в Исляма

В ислямската религия се вярва, че сънищата са важен канал за комуникация между човешките същества и свръхестествения свят. Смисълът на сънищата в исляма се определя от свещените текстове в Корана. Твърди се, че сънищата идват от три източника: Аллах, самия човек или Сатаната.

За кошмарите се смята, че са пратени от Сатаната и поради тази причина мюсюлманите ги наричат лъжливи сънища. В миналото хората са били съветвани да не споделят тези сънища с никого, защото в противен случай лошият сън може да се сбъдне и да навреди.

Според вярванията на мюсюлманите правилният начин да се справят с кошмарите е да се помолят на Аллах три пъти, а след това да плюят три пъти през лявото рамо, където се вярва, че шпионира Сатаната. В някои от съвременните ислямски вярвания се налага убеждението, че кошмарите могат да се обсъдят с близки хора, на които човек има доверие.

Сънищата изпратени от човешкото съзнание се наричат патогенни и произтичат от личните желания, притеснения и мисли. Тук ислямът се съгласява с християнството, че тези сънища имат малко или почти нямат духовно значение. Най-вероятно те просто са резултат от човешките умове, които възпроизвеждат различни сънища, следствие на стрес и натоварен живот.

Третият вид сънища са истинските сънища, изпратени от Аллах или ангелите. Те са много приятни за сънуващия и оставят ярък отпечатък върху него. Смисълът на истинските сънища се променя през годините и се вярва, че чрез тях човек ще стигне до по-зрялото разбиране на живота на земята и отвъдния живот. Истински сънища се пращат на онези, които имат истинска и чиста вяра.

Въпреки че мюсюлманските учени могат да насочат тълкуването на някой сън, най-добре е всяка интерпретация да започва с изречение, че може би сънят означава това, защото само пророците са в състояние да кажат какво означава съня със сигурност. Сънуващите хора трябва да бъдат внимателни с кого споделят сънищата си, особено онези, които са пратени от Аллах.

Тълкуването на сънищата в исляма се съгласява с християнството и признава истинските сънища за пратени от Бог и неговите ангели. В ислямската религия тези истински сънища са начин Аллах да общува с хората. Аллах обикновено праща сънища на вярващите, за да изрази задоволството си от земния им път и да им покаже добрите неща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest