sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Защо кучетата подвиват опашка

Защо кучетата подвиват опашка

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Защо кучетата подвиват опашка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Кучетата толкова силно се интересуват от опашките на другите кучета, защото под опашката се намира специална жлеза. Тя отговаря за индивидуалната миризма на животното.

Защо кучетата подвиват опашка? Отговорът на този въпрос отново е свързан с езика на тялото при кучетата.

Когато кучето е изплашено, то подвива опашката си, за да не се издаде и да не позволи на индивидуалната си миризма да се разпространи във въздуха.

Много животни имат любим аромат. Кучетата обожават аромата на анасон, а котките – аромата на мента и на валериан. Лъвовете обичат аромата на скъпи парфюми.

Камилата обича аромата на цигарен дим. Причината, поради която не кучетата с тяхното невероятно обоняние, а прасетата са търсачи на трюфели, е в особената миризма на ценните гъби.

Те излъчват аромат, който прилича на миризмата, която нерезът излъчва, когато е готов да стане баща. Женската жаба направо се побърква, когато мъжкият й протегне задния си крак, за да може тя да вдъхне аромата му. Това кара женската да метне хайвера си.

Някои мъжки змии могат да имитират миризмата на женска змия в любовния период. Така, докато другите мъжкари пълзят към аромат, оставен върху някоя тревичка от хитрия мъжкар, той безпрепятствено стига до женската.

Пеперудите сатурния имат невероятно обоняние – мъжките пеперуди усещат женската на единадесет километра разстояние. На такова разстояние се намира само една молекула от ароматното вещество, което изработва женската.

Миризмата, която лисицата излъчва, за да привлече мъжкаря, е приятна за хората, тъй като прилича на аромата на теменужки. Мравките общуват помежду си с миризми.

За различните съобщения те изработват феромони с различна концентрация. Когато мравката умре, тя все още излъчва феромони, затова останалите мравки контактуват с нея, все едно че тя е жива.

Ако с вещества, които миришат на разлагаща се мравка, се намаже жива мравка, останалите ще я занесат веднага на гробището, където складират труповете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest