Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тайните на планетата

Тайните на планетата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k884
Тайните на планетата

Планетата ни е пълна с невероятни географски и геоложки тайни и парадокси. Сред най-странните географски факти и най-късото наименование на местност.

Това е местността А – малко селце, разположено в Швеция и Норвегия. На скандинавски тази дума означава река.

Най-големият град в света е град Хулун Буир в района на Вътрешна Монголия в Китай, който заема прлощ от 263 953 квадратни километра.

Сан Марино и Ватикана и са напълно и отвсякъде обградени от друга страна и това е Италия. Лесото пък е обградена изцяло от ЮАР.

Тайните на планетата

Второто по дължитна географско наименование е Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu.

То се състои от осемдесет и четири букви и принадлежи на хълм в Нова Зеландия.

На езика на маорите то означава „Мястото, където Таматея, мъжът с големите колене, който се подхлъзна, изправи се и глътна планини, свирел на флейта за любимата си”.

Това дълго време оставало най-дългото географско наименование, докато не било изместено от наименованието "Krung thep mahanakhon bovorn ratanakosin mahintharayutthaya mahadilok pop noparatratchathani burirom udomratchanivetmahasathan amornpiman avatarnsathit sakkathattiya visnukarmprasit". То се състои от сто шестдесет и три букви и означава поетичното наименование на Банкок.

Най-студеното море е Бялото, където температурата понякога достига до минус два градуса. Най-топлото море е Персийският залив, където температурата на водата достига почти до тридесет и седем градуса.

Най-дълбоката дупка, издълбана от човек, е Колският свръхдълбок процеп в Русия. Той е с дълбочина 12 262 метра и е бил издълбан заради научно изследване.

Планината Чирчео се намира в Италия. Интересното при нея е, че преди много години тя се е наричала Aeaea – дума от пет гласни без нито една съгласна.

Саргаското море е единственото море без бряг. То се намира в центъра на Северния Атлантически океан и е обкръжено не от земя, а от теченията на океана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest