sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Фитнес за мозъка

Фитнес за мозъка

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Фитнес за мозъка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Мозъкът е изумителна машина, за която продължаваме да не знаем почти нищо. Паметта представлява още по-голяма загадка и от самия мозък. Може да забравите в колко часа имате важна среща днес, но все още си спомняте ябълковия сладкиш, който баба ви е направила, когато сте били на шест години.

Това се дължи на избирателния характер на паметта. Ние помним или забравяме определени неща, като се базираме върху сложен комплекс от емоции, интерес и значение, което има даден предмет за нас.

Когато в мозъка ни постъпва нова информация, това предизвиква изхвърляне на химични вещества и получаване на нови електрически сигнали.

Колкото повече клетки са задействани в процеса на общуването, толкова повече информация се запазва в главния мозък. Краткотрайната памет предизвиква временен отклик в мозъка.

Фитнес за мозъка

Дълготрайната памет обаче е в състояние да промени анатомично главния ни орган. Тези промени са видими и ако днес мозъчният скенер покаже едно, на другия ден същият мозък ще има нови промени.

Има някои начини да подобрите работата на мозъка си. Според специалисти можем да тренираме мозъка си така, както можем да го направим и с тялото си.

Като начало намалете стреса. Постоянно нещо неприятно се случва, не успявате да свършите каквото трябва. Когато сте в състояние на стрес и претовареност, мозъкът ви не може да си спомни основни задачи.

Паметта работи на принципа на повтарянето. Когато искате да запомните име или телефонен номер, най-вероятно си ги повтаряте няколко пъти. Но това не работи, когато сте под стрес.

Стресът напълно заглушава опитите ви да запомните каквото и да е. Когато сте в такова състояние, мислите ви хаотично се носят и паметта ви е само избирателна.

Усетите ли, че сте под стрес, дайте си поне малка почивка. Излезте за половин час на въздух, разходете се с кучето или отидете на кино с приятели.

Приемайте добавки с гинко билоба и фолиева киселина. Хранете се по-здравословно – наблягайте на сьомгата, черниците, ядките и натуралния шоколад. Наспивайте се, за да поддържате мозъка си работоспособен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
45
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ВЕЛИНА
ВЕЛИНА
19.01.2014 23:10
Аз на последък много забравям и бавно се концентрирам мисля да използвам този метод
0
1